U Velikom Gradištu održana 14. „Pasuljijada“

U Velikom Gradištu održana je 14. „Pasuljijada“, tradicionalna kulinarsko-turistička manifestacija koja je pokrenuta u čast čuvene sorte pasulja „gradištanac“.

Degustacija vojničkog pasulja

Za takmičenje se prijavilo 120 ekipa, koje su sa sobom donele kotliće, pasulj i začine, dok su domaćini obezbedili drva za vatru. Kuvanje je trajalo tri sata, posle čega je žiri degustirao gurmanske uzorke i doneo odluku.

Najbolji pasulj na ovogodišnjoj „Pasuljijadi“, skuvao je Svetomir Petrović iz Velikog Gradišta. Drugo mesto zauzeo je Goran Đokić iz Vinaca, a treće Radovanče Živković iz Tribroda.

Za najveseliju ekipu proglašena je ekipa iz Kalinovčića, najuređeniji štand imalo je Udruženje penzionera iz Velikog Gradišta, a najoriginalniji naziv ekipa Aleksandra Živkovića, takođe iz Velikog Gradišta: „Gradištanac volim, sa rebarca suva, kad ga Trajko skuva, perfekt žiri čuva“.

Takmičarski kotlići

Osim članova žirija, gostili su se i posetioci, jer su kuvari kasarne iz Požarevca, kao i svake godine, spremili čuveni vojnički pasulj sa junećim mesom, rebrima i slaninom.

Proglašeni su i pobednici akcije za uređenje dvorišta i terasa. Najlepšu baštu ima Kristina Rače, najlepši balkon Nadica Mijatović, a najcvetniji balkon Vlastimir Simić.

U kategori najlepše zajedničko dvorište pobedili su stanari zgrade „Dubavka“, a u kategoriji najuređenija javna površina stanari zgrade kod „Komercijalne banke“.

Grnčarija

Održana je i etno izložba sa ručnim radovima i grnčarskim predmetima, a u muzičkom delu nastupili su folklorci grada domaćina i Ana Bekuta.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker