NEDOSTAJU RAKETE: Protivgradne odbrane ponovo nespremni za borbu protiv grada!

Iako sezona protivgradne odbrane u Srbiji počinje za manje od nedelju dana, mi je ponovo dočekujemo nespremni, uprkos tome što godinama grad domaćoj poljoprivredi nanese štetu tešku i do 100 miliona evra!

Tako lansirne stanice, po običaju, sezonu dočekuju sa nedovoljnim brojem raketa, te se od optimalnih 12, u magacinima nalazi tek po šest.

No, nadležni tvrde da borba protiv grada neće biti manje efikasna. Istovremeno, lokalne samouprave, iako im to nije zakonska obaveza, kupuju rakete i dotiraju strelce. Za sada je širom Srbije spremno 1.340 lansirnih stanica, a prema rečima Zorana Babića, načelnika Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), očekuje se da se u ovoj godini broj lansirnih stanica približi broju od oko 1.400.

– Postoje još neki problemi i mi u saradnji sa lokalnim samoupravama pokušavamo da na teritoriji 10 gradova i opština nađemo zajednički jezik, te da strelci prihvate rad za ovu godinu – rekao je Babić za RTS.

Do sada je Centru za odbranu od grada rakete isporučilo šest lokalnih samouprava, dok se od još 20 očekuje isto u narednih mesec dana. Ako je suditi po trenutnom stanju stvari, 15. april će stanice dočekati sa tek po pet i po raketa u proseku. Naravno, s obzirom na rezultate koje tako mali broj raketa može da postigne, postavlja se logično pitanje da li je onda i tih pet-šest raketa nepotreban trošak.

– Apsolutno ne. Kako trošak, mi očekujemo da ćemo to stanje stalno popunjavati, da ćemo rezerve popunjavati tokom sezone – poručuje Babi.

No, meteorolozi ne mogu da kažu koliko će nepogoda biti ove godine jer grad mogu da najave tek nekoliko sati unapred.

– Ono što možemo reći za leto koje je pred nama, prema prvim naznakama i predviđanjima, bilo bi da će biti nešto toplije od proseka. S obzirom na to da je prosečan broj dana sa gradom negde oko 50, tako i ovog leta možemo očekivati slične vrednosti – kaže Goran Mihajlović, načelnik službe prognoze vremena RHMZ-a.

Šteta se meri milionima evra

Prošle godine grad je srpskom poljoprivredi naneo štetu od nekoliko desetina miliona evra, a prema proceni stručnjaka, grad koji je tokom juna pokosio njive i voćnjake širom zemlje ostavio je za sobom štetu od najmanje 40 miliona evra. U 2013. godini grad je u Srbiji napravio štetu od oko 45 miliona evra, a 2010. šteta je procenjena na 100 miliona.

TPKNEWS/I.Ž.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker