STIGLE NOVE ANALIZE: Voda na Srebrnom jezeru baktereološki ispravna

Tekst pod naslovom „ Oprezno? Voda na Srebrnom jezeru mikrobiološki neispravna za kupanje?“ koji smo objavili juče na našem portalu izazvao je burne reakcije.

Zbog tog teksta reagovali su i funkcioneri gradištanske opštine na čelu sa predsednikom Draganom Milićem. On je svoje tvrdnje da je voda na jezeru ispravna i kao takva omogućuje bezbedno kupanje, potkrepio najnovijom analazim vode od 14. jula ove godine, koju je uradio Zavod za javno zdravlje u Požarevcu i koju nam je njegova Služba za odnos sa javnovću poslala na uvid.

Ovakvu burnu rekakciju izazvao je ovaj deo pomenutog teksta:“Analiza vode u Srebrnom jezeru, koja se kontroliše dva puta mesečno, pokazala je ispravnost na Zatonjskoj plaži, uz preporuku za tuširanje posle kupanja, dok je na Požarevačkoj i Gradištanskoj plaži registrovana mikrobiološka neispravnost. Pošto je kvalitet vode za kupanje na Srebrnom jezeru promenljivog kvaliteta, ponovo su uzeti uzorci sa sve tri plaže i analize su u toku.“

U izveštaju koji smo dobili navodi se da na osnovu rezultata najnovije fizičko-hemijske analize vode sa Srebrnog jezera sa Gradištanske, Požarevačke i Zatonjske plaže je fizički-hemijski ispravna.

– Mikrobiološki parametri ocene ekološkog statusa u vodi sa Požarevačke, Gradištanske i Zatonjske plaže nalaze se u granici II i III klase ekološkog statusa. Na osnovu Uredbe o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama u sedimentima i rokovima za njihovo dostizanje, za kupanje mogu da se koriste vode I, II i III klase-navodi se u Izveštaju koji je potpisala specijaliste higijene dr Teodora Đurić. U zaključku Izveštaja kaže se da je voda mikrobiološki ispravna i preporučuje se za kupanje i rekreaciju, uz obavezno tuširanje nakon kupanja.

Predsednik Milić kaže da zbog velikih vrućina nekad dođe do, eventualnih, manjih bakteoroloških zagađenja vode, ali se to retko dšava, i da zbog toga češće kontrolišu jezersku vodu i vrše njenu analizu.

– Kada je izašao sporni tekst mi smo imali najnoviju analizu u kojoj se jasno vidi da je voda u jezeru pogodna za kupanje, ali vi to niste znali, već ste tekst uradili na osnovu ranijih analiza u kojim je bilo malih problebama. Ja neću dozvoliti da se moja i bilo čija deca kupaju u zagađenu vodu. Pa, ja se svo ovo vreme sa svojim unucima gotovo svakodnevno kupam u jezeru i ništa nam ne fali. Zbog toga radiće se češće analize vode od propisanih dva puta mesečno, sve dok traje sezona kupanja-rekao je predsednik Milić poručivši kupačima da nemaju nikakav razlog za brigu i da slobodno mogu da uživaju u čarima Srebrnog jezera.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker