ČUDO U MANASTIRU GORNJAK: Lekovita voda iz izvora kaplje samo na Đurđevdan (FOTO)

Tokom cele godine izvor je skoro suv, tek po koja kap vode slije se u kašiku pod njim. Na Đurđevdan, još od poslepodne prethodnog dana, vernici se skupljaju oko manastira čekajući da poteku dragocene kapi.

Foto: Privatna arhiva

Svake godine decenijama unazad u manastiru Gornjak, za praznik Đurđevdan, koji se praznuje danas 6. maja, iza manastirskog zdanja se pojavljuje voda koja se sliva sve do jedne uvale, gde dolaze ljudi koji je skupljaju kašikama.

Do sada niko nije uspeo da objasni ovu pojavu mada postoji narodno tumačenje da su ove kapljice zapravo suze isposnika Grigorija. Kako se veruje ova voda je lekovita, a posebno kod oboljenja očiju.

Tokom cele godine izvor je skoro suv, tek po koja kap vode slije se u kašiku pod njim. Na Đurđevdan, još od poslepodne prethodnog dana, vernici se skupljaju oko manastira čekajući da poteku dragocene kapi.

– Danas je u manastiru Gornjaku bilo izuzetno svečano i dirljivo. Narod je sa svih strana došao da se pomoli Bogu i da zahvati vodu sa izvora Svetog Georgija koja je obilno tekla tokom čitave noći i čitavog dana. Imali smo i tu radost da su danas u manastir Gornjak stigli i delovi moštiju Svetog Georgija i Svetog Pantelejmona, koje su svečano dočekane i zaista se osetila jedna velika duhovna radost – rekao je arhimandit Dimitrije starešina manastira Gornjaka i Tumana.

Manastir Gornjak nalazi se na ulazu u Gornjačkoj klisuri, smešten na zaravni pored reke Mlave, uz samu strmu stenu. Manastir je zadužbina kneza Lazara, a podignut je između 1379. i 1381. godine. Posvećen je vavedenju presvete Bogorodice.

Manastir Gornjak udaljen je od Petrovca 18 km, a od Krepoljina 7 km. U sklopu ovog vrednog kulturno-istorijskog spomenika Homolja nalazi se i savremeno uređen konak za smeštaj gostiju. Zaštićen je kao spomenik kulture od velikog značaja.

3 Komentari

  1. Malo ste promašili. Voda nije lekovita nego čudotvorna a razlika je što lekovitu vodu možeš nositi sa sobom i koristiti kao lek a čudotvornu ne. Ona ti odmah pomogne ako to svetac hoće. Ako neće neće vidiš odmah. Čudotvornu vodu nema svrhe nositi sa sobom ako nije odmah pomogla neće nikad

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker