MILETIĆ NE ODUSTAJE: Vulin zabranio šetnju u okviru „Evroprajda“, ali i porodičnu šetnju!

Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Republike Srbije, donelo je rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika “Evroprajd 2022” kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji “antiglobalista” u Beogradu u subotu 17. septembra 2022.

Foto: N1/Fonet

Nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana, saopštio je MUP.

– Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije “Evroprajd 2022” i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije “Evroprajd 2022”, procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu – , navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je istakao da je pripadnicima MUP-a, pored borbe sa svim oblicima kriminala, osnovni zadatak briga o očuvanju javnog reda i mira i garantovanje bezbednosti i imovinske sigurnosti svakog građanina.

– Upravo zbog toga MUP ne dozvoljava održavanje dve šetnje – Evroprajda i antiglobalista. U trenutnoj geopolitičkoj situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji, ali i drugih građana – , rekao je Vulin.

– Apelujem na sve da poštuju zakon i da svoje lične i političke interese stave na stranu i ne ugrožavaju ni svoju ni tuđu bezbednost – , poručio je ministar policije.

Sa druge strane Miletić ne odustaje i najavljuje žalbu.

– Beograd Prajd će iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme da opovrgne ovu odluku – , navodi se na Instagram nalogu Beograd Prajd.

Jedan od organizatora Evroprajda u Srbiji Goran Miletić rekao je da šetnja ne može biti zabranjena i da će se šetnja svakako desiti.

– Oni ne mogu zabraniti šetnju, mi ćemo svakako šetati, mi smo miroljubiv skup. Ne dozvoljava se održavanje skupa, ne dozvoljava se šetnja na toj ruti – , rekao je Miletić za Fonet, komentarišući odluku MUP-a da ne dozvoljava održavanje šetnje, i dodao je da će videti koje su im pravne mogućnosti na raspolaganju.

– Podnećemo MUP-u žalbu na ovo rešenje, sačekaćemo njihovu odluku, a onda podneti žalbu Upravnom sudu ukoliko bude ista odluka. Ako Upravni sud bude ćutao i ne bude bio dovoljno efikasan mi bismo preduzeli dalje korake. Šetnja će se svakako desiti, shvatamo da to ne može na ovoj ruti, ali ćemo videti kuda dalje – , rekao je Miletić.

(Tpknews.com/FoNet)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker