SPREMITE PONOVO OLOVKE: Srbija ide na vanredne parlamentarne izbore!

Svi su izgledi da na birališta u decembru neće izaći samo stanovnici Beograda već bi i stanovnici ostatka Srbije mogli da uzmu olovke u ruke i da izaberu novu Vladu Srbije, prenosi „Alo!”.

Kako saznaje ovaj list, sve češći neosnovani napadi na srpske ministre, kao i činjenica da će dobar deo glasača (u Beogradu) izaći na izbore mogli bi presudno da utiču na predsednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da odluči da proveri i poverenje građana u Vladu Srbije, pa da se istovremeno sa beogradskim raspišu i vanredni parlamentarni izbori.

– Sve češći napadi na Vladu, a naročito na pojedine ministre, mogli bi biti okidač za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Postoji mogućnost da aktuelna vlada posle nekoliko meseci rada proveri poverenje koje uživa među građanima, a kako bi se smanjili troškovi, ti izbori mogu biti održani zajedno sa onima za gradonačelnika Beograda, koji su takođe veoma važni – navodi dobro obavešteni izvor ovog lista i dodaje da bi to bilo bolje rešenje od rekonstrukcije Vlade.

Ova saznanja potvrđuju i politički analitičari, koji navode da, ako je u planu promena većeg broja ministara, ima smisla ići na pralamentarne izbore i ističu da opozicija ne bi „preživela” parlamentarne izbore u skorije vreme.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kazao je da ova mogućnost uvek postoji.

– Vladajuća većina uvek ima opciju da se odluči i za parlamentarne izbore ako smatra da treba da izvrši nešto veće promene unutar Vlade, bilo zbog odnosa unutar vladajuće koalicije, bilo zbog nepoverenja u veći broj ministara. Ako se radi o promeni većeg broja ministara, onda ima smisla ići na parlamentarne izbore – kazao je on i dodao da smatra da parlamentarnoj većini u ovom trenutku više odgovara da održi samo gradske izbore i da se samo na njih usredsredi.

– Ako se odluči za održavanje parlamentarnih izbora, onda je to jedna vrsta želje da se proveri poverenje građana pre veće rekonstrukcije Vlade. Opozicija nije spremna, ali će se neke partije koje sada nisu u parlamentu, kao što su Jankovićeva i Jeremićeva, pred skore izbore svakako ujediniti i mogle bi da uđu u Skupštinu ako bi se išlo na parlamentarne izbore – navodi Anđelković.

Politički analitičar Branko Radun uveren je da opozicija ne bi „preživela” parlamentarne izbore u skorije vreme.

– Mogućnost parlamentarnih izbora pominjala se i pred predsedničke izbore. To je opcija koja svakako postoji i sada je do vlasti, do njihove procene da li im tako nešto treba. Bila je logika da se raspisuju parlamentarni izbori da bi se tako podigao rejting i na beogradskim. Kada imate parlamentarne izbore, tada podižete celu kampanju na viši nivo. Ti bi izbori bili loši za opoziciju, koja je u potpunom haosu, i vlast bi to mogla iskoristi i raspiše izbore da se pokaže koliko je opozicija slaba, neorganizovana i nespremna – istakao je Branko Radun.

TPKNEWS/Alo!

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker