“NISU KRIVA PREDUZEĆA, ALI NI GRAĐANI”: Sledi kamata svakom ko ne plati struju zbog kašnjenja računa i ukidanje popusta?

Brojnim građanima ovog meseca zbog štrajka poštara kasni dostava računa na kućnu adresu, a deo njih možda te račune neće ni dobiti, ali će svakako morati da ih plate.

Ilustracija

Da li će za kašnjenja sa plaćanjem biti kamata i da li će moći da ostvare pravo na postojeće popuste, zavisi od dobre volje preduzeća.

Predsednik Udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović objašnjava da je slučaj specifičan i da tu nema specijalnih prava za potrošače.

– Ako građani nisu fizički dobili račune, onda su na neki način onemogućeni da ih plate. Javna komunalna preduzeća ne bi trebalo da im zaračunavaju zatezne kamate. S druge strane, ta preduzeća nisu kriva za to što se dešava štrajk, ali mogu da promene način dostave računa ili obaveštenja potrošača – , navodi Gavrilović.

On objašnjava da potrošači svakako imaju i mogućnost da uvid u stanje računa izvrše i onlajn i preko aplikacije EPS-a, pa da putem elektronskog plaćanja ili u banci izmire svoje obaveze.

Osim toga, postoji još jedan način da se računi plate, iako malo zahtevniji.

– Naime, građani mogu da odu i u poslovnice EPS-a i da tamo dobiju informaciju koliki im je dug – , kaže Gavrilović.

Građani te račune u tim poslovnicama mogu odmah i da izmire, ali je upitno koliko njih je u mogućnosti da odlazi u poslovnice i koliko su im one blizu, odnosno daleko.

– Pitanje je da li najstariji sugrađani i oni koji ne barataju internetom mogu da se snađu u ovim promenama. Oni bi morali da idu u poslovnice, a to je opet maltretiranje za njih, jer ako oni dolaze da plate lično, opet tu imaju i neki dodatni trošak. Zbog toga bi to moglo da se “prebije” i da im se ne naplati zatezna kamata – , smatra Gavrilović.

On dodaje da se čeka da li će se EPS oglasiti u vezi sa tim.

– Javna komunalna preduzeća nisu kriva za ovo, ali nisu ni građani – , zaključuje isti sagovornik.

Kako je EPS objavio ranije, svi računi za električnu energiju za oktobar postavlјeni su na novi portal “Uvid u račun” koji se nalazi na sajtu “Elektroprivrede Srbije”.

Prema njihovim informacijama, za dve nedelјe na portal su se registrovala 122.384 korisnika.

Međutim, iz ovog preduzeća još se nisu oglasili o mogućnostima produženja roka za popuste, odnosno o nenaplaćivanju kamata za kašnjenje sa uplatama zbog novonastale situacije.

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker