NPS POŽAREVAC: Meštani Kličevca prepušteni sami sebi

– Meštani Kličevca, ali i okolnih sela, sećaju se zlatnog doba kada je pijačnim danom, četvrtkom, bilo nemoguće proći selom od domaćih životinja, domaćih proizvoda, prodavaca i kupaca koji dolaze iz celog okruga na kličevačku pijacu. Danas je pijačni dan bleda senka tog događaja, kada se na trotoaru nađe samo par gajbica jabuka, krompira, jaja, sira, malo donjeg veša i desetak kupaca – navodi u saopštenju “Narodni Pokret Srbije Požarevac” koji prenosimo u celosti.

NPS Požarevac u Kličevcu/Foto: NPS

– Danas, meštani Kličevca se sami snalaze za vodu, smeće, zdravstvenu zaštitu, u svakom smislu napušteni od gradske vlasti. U njihovom ataru sprema se izgradnja reginalne deponije, i sa njome prestaje sva zainteresovanost gradske uprave Požarevca za ovo selo.

Povereništvo NPS u Požarevcu, na čelu sa odbornicom Draganom Spasojević, posetilo je Kličevac na Sretenje. Ideja je bila da, tokom pijačnog dana, razgovaraju sa meštanima i saslušaju sa kakvim se problemima susreću. Time započinje akcija obilaska što većeg broja sela. Ideja je da se iz prve ruke sazna šta muči ljude koji nas „hlebom hrane“. Narodni Pokret Srbije je posvećen selima i poljoprivredi, predsednik NPS Miroslav Aleksić je i sam prvenstveno poljoprivrednik, proizvođač, pa tek onda političar. Na lokalnom nivou, poverenica NPS u Požarevcu, odbornica u Skupštini Grada Dragana Spasojević, posvetila je veliku pažnju problemima sa kojim se sela susreću. Zbog toga je i naišla na odličan odziv meštana, koji su, u najmanju ruku, ljuti što su napušteni od strane gradske vlasti.

Divlja deponija u Kličevcu/Foto: NPS

U 21. veku, meštani Kličevca već tri godine nemaju ambulantu. Kako navode, „leče“ se u apoteci, a ako je nešto ozbiljnije, moraju za Požarevac, 20km od sela. Od kako je počeo odliv mladih, najviše u inostranstvo, a zatim i u grad, stariji meštani Kličevca potpuno zavise od pomoći svojih komšija, i ta sloga im je jedina svetla tačka.

Vodoizvorište, koje je trebalo da napaja i Kličevac i susednu Rečicu, za sada napaja samo Kličevac, i ne održava se. Bunari su im presušili ili su zagađeni, u najvećoj meri neupotrebljivi zbog isušivanja kopa koji se približio selu. Buka od bagera sa kopa traje 24 časa, a zbog sleganja zemljišta, popucale su kuće i puca vodovodna mreža, pa su meštani Kličevca često bez kapi vode, a najčešće u letnjem periodu.

U selu ne postoji organizovano odnošenje smeća, te su meštani prinuđeni da smeće odlažu na nesanitarnu divlju deponiju na ulazu u selo, a koja je okružena plodnim oranicama. „Na nas se svi ljute što bacamo đubre pored puta na ulazu u selo, a ja bih pitao nadležne gde da bacamo smeće?“, rekao je jedan stanovnik Kličevca. Na sve to imaju ogroman strah od najavljene izgradnje regionalne deponije, pošto se niko od gradske vlasti nije udostojio da uključi meštane Kličevca u samo odlučivanje o izboru lokacije, već su je planirali u srcu plodnih oranica u neposrednoj blizini izvora pijaće vode koji su izgradili drevni Rimljani. Od gradske vlasti su u vezi sa regionalnom deponijom dobili samo nevalidnu dokumentaciju, bez ijednog pečata.

Divlja deponija u Kličevcu/Foto: NPS

Meštani Kličevca sa punim pravom ne veruju u obećanja gradske vlasti. Funkcionalnu mesnu zajednicu nemaju, kao ni ostala sela, tako da nemaju ni kome da se obrate sa svojim problemima. Povereništvo Narodnog Pokreta Srbije Požarevac nastaviće akciju posete selima i razgovora sa meštanima, kako bi se upoznali sa faktičkim stanjem i problemima.

Kompletna nebriga gradske vlasti opustošila je sela, tome se mora stati na kraj. Alarmirao me je podatak da se svake godine sve više poljoprivrednih gazdinstava gasi, a razgovorom sa meštanima Kličevca vidim da je situacija u selu neuslovna za život, Nekadašnje selo poljoprivrednika, voćara i vinogradara, sa velikim kulturno istorijskim značajem danas je mesto iz kog mladi beže – , rekla je, za kraj ove posete, odbornica Spasojević.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker