MLAVA U OPADANJU: Počela sanacija štete od poplava na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi

Na području opštine Petrovac na Mlavi u toku su popis i procena štete izazvane prošlonedeljnim izlivanjem Mlave i Busura.

Građani štetu prijavljuju u svojim mesnim zajednicama ili u zgradi Opštinske uprave u Petrovcu, a onda ih obilazi komisija i sačinjava popis. Najviše štete voda je napravila na kućama i pomoćnim objektima, na njivama i putevima, naročito onim drugog reda. Dok su sela oštećena zbog izlivanja Mlave, u samom Petrovcu štetu je izazvalo izlivanje Busura, pošto je prešao u svoje staro korito.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na području petrovačke opštine palo je dvostruko više kiše nego tokom prethodnih velikih poplava 2014. godine. Problem su napravile i podzemne vode, pa su kasnije u dvorišta oštećenih građana instalirane pumpe za izvlačenje vode.

Osim kuća i njiva, stradala je i stoka, jer je petrovački kraj poznat po povrtarstvu i stočarstvu. Tek kada se sve bude raščistilo i uklonile posledice izlivanja reka, krenuće se sa dezinfekcijom terena, u saradnji sa požarevačkim Zavodom za javno zdravlje, kako bi se sprečile zaraze.

Tokom vanredne situacije, koja je proglašena 15. juna, i to na području cele opštine, sve vreme u pripravnosti su bili Štab za vanredne situacije, komunalna preduzeća, vatrogasci i aktivisti Crvenog krsta. U međuvremenu, situacija se stabilizovala, putevi su prohodni i u svim naseljima ima i struje i pijaće vode.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker