PRVO OKUPLJANJE: Veliko Gradište nema ni autobusku stanicu, a svi zadovoljni turističkom sezonom!

Iako opština Veliko Gradište pretenduje na razvoju turizma i za koji iz svog budžeta godišnje odvaja veliki deo novca, ista ta opština srušila je autobusku stanicu koja je postojala oko 40 godina, da bi na tom mestu dozvolila privatniku da po opštinskom planu sagradi novi tržni centar i novu gradsku pijacu, iako je u današnjem vremenu autobuska stanica jedan minimalni standard za jednu turističku sredinu, ali ovu temu ostavićemo za sutra.

Danas je u opštini održan sastanak povodom analize protekle turističke sezone i pripreme za narednu. Opšti utisak svih prisutnih je da je i ove godine bila izuzetno uspešna sezona, ali i postsezonski period koji još uvek traje.

Skupu su, pored predsednika opštine, Dragana Milića, prisustvovali rukovodioci javnih službi, autoprevoznika “Arriva“ i ugostitelji koji posluju na Srebrnom jezeru.

Svoje aktivnosti predstavili su direktori Turističke organizacije, Sportskog i Kulturnog centra, Narodne biblioteke te predstavnici Odeljenja za inspekcijske poslove, Odeljenja za privredni i ekonomski razvoj i dijasporu i Odeljenja za urbanizam, komunalno stambene i imovinsko pravne poslove. Iako je poziv upućen svim ugostiteljima i preduzetnicima koji se bave turizmom, kao i prethodnih godina zainteresovani su bili uglavnom isti vlasnici objekata i pružaoci usluga.

Glavni nosilac turističkih aktivnosti u lokalnoj samoupravi, Turistička organizacija opštine, potvrdila je dobre rezultate o čemu govore i iznete brojke sa njihove strane. Ove godine povećan je broj izdatih računa kao i naplata boravišne takse pa je opština do sada inkasirala dva miliona dinara, dok je broj stranih turista porastao za hiljadu pa broji više od 5.000 posetilaca.

Pored izuzetno uspešnog nastupa na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, proletos je urađeno i brendiranje autobusa u Beogradu pa su na Srebrno jezero, pored Beograđana, pozvani i posetioci srpske prestonice. Turistički potencijali opštine predstavljeni su i prezentacijom u Temišvaru i Banji Herkulani, pred brojnim medijima i građanima.

Kroz projekat Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija radi se na postavljanju turističke signalizacije po svim propisanim standardima koja će obuhvatiti Donje Podunavlje, a samim tim i opštinu Veliko Gradište pa će naredne sezone putnici imati obaveštenja o najznačajnijim lokalitetima i sadržajima turističke ponude i znati kako najbrže stići do odredišta. Na odličan odaziv naišla je odluka preduzeća “Arriva“ da, prvi put, ove godine uvede posebnu autobusku liniju od Velikog Gradišta do Srebrnog jezera koju je koristilo oko tri hiljade putnika.

Turističku ponudu upotpunio je, najvećim delom, i sportski turizam, a direktor Sportskog centra najavio je mogućnost korišćenja nove sportske hale na Srebrnom jezeru za pripreme reprezentacije kao i gostima pansiona, u slobodnim terminima.

Ponudu je obogatilo i kulturno leto koje privuklo brojne posetioce, a turistima pružilo raznolik sadržaj kroz kulturne, sportske i zabavne manifestacije. Kako se na sastanku čulo, svi termini su popunjeni, a ovom trendu su se priključila i okolna naselja novim sadržajima. Pohvala je stigla i sa Saveta Braničevskog okruga, održanog nedavno u Velikom Gradištu.

Pohvale su, na ovom sastanku, izrečene i za održavanje čistoće u gradu i turističko-sportskom kompleksu dok je aktuelan problem naplate boravišne takse u pojedinim objektima pa su za iste podnete i prijave. Kapacitete u postsezoni popunile su učestale školske ekskurzije, ali je u ovom periodu uočen problem manjka pratećih sadržaja. Sa manjkom kadrova susreli su se ugostitelji koji su prihvatili sugestiju da se uključe u program dualnog obrazovanja kako bi obezbedili kvalitetnu uslugu za goste.

Predsednik opštine mišljenja je da je sezona protekla veoma uspešno, ali da treba težiti boljem i akcenat staviti na nove sadržaje. Takođe, kako je rekao, higijena mora biti na vrhunskom nivou. Turističkim lokacijama su neophodni javni toaleti, korpe za otpatke i pepeljare, a ne sme se propustiti ni redovno košenje trave i odnošenje smeća.

Pored uređenja postojeće plaže, radiće se i na njenom proširenju do autokampa. On je najavio i izgradnju još jednog vodoskoka koji će pridoneti čistoći vode i ulepšati jezero kao i jednog većeg bazena u okviru Silver lejk akva-parka, pozvavši i prisutne vlasnike ugostiteljskih objekata da naprave svoje bazene. Zadatak je postavljen i pred urbanističku službu opštine za osmišljavanje trga na Srebrnom jezeru koji bi bio centralno mesto okupljanja. Dragan Milić je predložio i besplatnu lokaciju za prodavce proizvoda domaće radinosti na Srebrnom jezeru.

Što se turističke ponude tiče, predsednik opštine najavljuje jači marketing i povezivanje sa lokalitetima u okruženju: od Ramske tvrđave, Srebrnog jezera, Viminacijuma, Ljubičeva, Golubačke tvrđave do Lepenskog vira kao i zajedničko učešće na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Turističke prezentacije potrebno je proširiti i na rumunske gradove Rešicu i Lugoš koji su veoma zainteresovani za ovaj kraj.

Značajne napore za obogaćenje turističke ponude i infrastrukture čini i Odeljenje za privredni i ekonomski razvoj i dijasporu koje trenutno učestvuje u dva projekta prekogranične saradnje. U planu je mapiranje pešačkih staza i aktiviranje seniorskog turizma. Staza zdravlja biće opremljena fitnes spravama, a vodiće od Srebrnog jezera do grada. Promocija turizma kroz IT oblast obuhvatiće šest portala sa android aplikacijama, poput turističkog vodiča, preko kojih će turisti dobiti sve potrebne informacije. U toku je i izmeštanje pristana za putničke brodove iz Rama u Veliko Gradište koji će biti završen do kraja godine pa će Veliko Gradište ponovo biti stajalište dunavskih lepotica na putu do Crnog mora.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker