RASTE BROJ ZARAŽENIH: Pet novih slučajeva koronavirusa u Srbiji, ukupno 24

U Srbiji je u četvrtak popodne registrovano pet novih slučajeva korona virusa, pa je ukupan broj zaraženih porastao na 24. Broj obolelih je u porastu širom sveta, a prve žrtve su zabeležene u Poljskoj i Grčkoj.

Korona virus se proširio na 116 država. Zaraženo je više od 125.000 ljudi. Do sada se oporavilo više od 68.000, a umrlo više od 4.700 ljudi.

Kako je saopštio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, od testiranih 25 slučajeva, pet je bilo pozitivno.

Od tih petoro, kako je rekao Lončar, svi su u dobrom stanju, četvoro je u kućnoj izolaciji, a jedan pacijent će ostati na daljem lečenju.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 25 osoba, od kojih je pet bilo pozitivnih i 20 negativnih na koronavirus.

Lončar apeluje da se više ne objavljuje da je pacijent koji se nalazi na infektivnoj u Novom Sadu preminuo.

“Taj čovek je živ i nešto je bolje nego što je bio. I dalje je u teškom stanju, ali je živ. Svi ostali pacijenti su u dobrom stanju, niko nije životno ugrožen, jedino je ugrožen pacijent u Novom Sadu koji ima i niz drzgih oboljenja”, rekao je Lončar.

On je poručio da je dogovoreno da svi koji proizvode maske i dezinfekciona sredstva rade u tri smene i da će sva distribucija proizvoda biti u Srbiji.

“Očekuje se da od sutra do ponedeljka bude stabilizovano snabdevanje. Nije realno da budemo dobro snabdeveni ako smo nekorektni, ako kupimo više stotina maski i više desetina litara dezinfekcionih sredstava, onda nije realno da ima za sve ljude. Ne stvarajte paniku i nemojte to da radite, ako vi to uzmete, onda vaše komšije neće imati”, rekao je Lončar.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je evidentno gašenje žarišta u provinciji Hubej u Kini, da kod nas imamo pojavu transmisije, odnosno prenošenja virusa.

“Najznačajnije je da znamo za svaki slučaj, koji je importovan, ko je od koga zaražen. To što znamo ko je od koga zaražen znači da se situacija drži pod kontrolom. Nemamo iz dana u dan skok i porast, on se održava na šest slučajeva dnevno, nije dobro ako dođe do naglog porasta, treba da uspostavimo nadzor na dnevnom nivou. Imamo mirnu situaciju po pitanju respiratornih infekcija i svih oboljenja nalik gripu, mere će dati rezultate”, naveo je Kon.

(Tpknews.com/N1)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker