NASTAVLJA SE RAZVOJ OPŠTINE VELIKO GRADIŠTE: Vlada Srbije prepoznala ljude koji hoće da rade i grade

Posebne pohvale opština dobila od premijerke Ane Brnabić, koja je istakla uspešnost u oblasi E-uprave i izdavanja građevinskih dozvola.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić u svom kabinetu

– Kad je neko odlučivao o tome ko će gde da živi, mi u opštini Veliko Gradište smo bili prvilegovani. Ovde imamo i Dunav i Pek i Srebrno jezero – kazao je Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište. Zbog prirodnih pogodnosti, naročito zbog Srebnrog jezera, u ovoj podunavskoj opštini prioritet je razvoj i unapređenje turizma. Tome pogoduje i podatak da u okruženju, u prečniku od 100 kilomera živi preko 4,5 miliona ljudi, a tu blizu su i građani Rumunije, koji u sve većem broju dolaze u Gradište

„Imamo sve uslove za sportski turizam. Hotel će dobiti zatvoreni bazen, a gradimo i sportsku halu, uz podršku predsednika Aleksandra Vučića. Imamo akva park, Veslački centar Srbije, marinu, košarkaški kamp „Teo 4“, kroz koji je prošlo 1.000 dece uz 20.000 pansionskih dana. Među njima je bilo 35 Kineza i 17 Turaka“, ističe Milić. On navodi da se asfaltira put Ram-Topolovnik, koji je od velikog značaja i za taj projekat, takođe imaju podršku predsednika države.

SO Veliko Gradište

„Radimo put Tribrode-Makce, kao i parking na Srebrnom jezeru, šetno-biciklističku stazu od Rama do Zatonja. Sa predsednikom Vučićem je dogovoreno da se asfaltira i proširi put pored Srebrnog jezera, što bi finansirala EU. Ove godine završio bi se put, a sledeće biciklistička staza. Tu bi bila buduća „Dunavska staza“ do Crnog mora“, rekao je Milić.

Iz Kancelarije za javna ulaganja odobreno je milion evra za kompletnu obnovu Doma zdravlja u Velikom Gradištu, a nabaviće se i rendgen i sanitetsko vozilo.

Gradi se i nova muzička škola, kreće obnova fasade na Biblioteci, a urediće se i glavna ulica i trg, i u to će se uložiti 1,2 miliona dinara. Urađen je i vodovod ka Kumanu i Topolovniku, a nastaviće se ka Ramu. Obezbediće se i LED ulična rasveta za Gradište i sva sela, a do oktobra biće gotova i gasifikacija. Radi se i projekat za sistem za prečišćavanje otpadnih voda, a rešiće se i problem smetlišta.

„Građanima smo pred izbore dali obećanja i ona moraju da se ispune. Zato ih redovno obilazimo i izveštavamo šta smo sve realizovali. Do sada smo uradili i pet puta više od onog što je planirano“, napominje Milić. On ističe da je za četiri godine asfaltirnao 50 km puteva u gradu i selima, što je nezapamćeno od Drugog svetskog rata. Radi se i na zapošljavanju. Od turizma živi oko 400 ljudi, a biće ih još, jer se godišnje ostvari 120.000 noćenja, a kroz grad prođe 600.000 do 700.000 gostiju.

Hodnik u SO Veliko Gradište

„Proradila je fabrika ulja i u njoj je zaposleno 70 ljudi. Prodat je i mlin srpsko-italijanskoj firmi i tu će raditi 20-30 ljudi. Oko 200 hektara u Ostrvu izdato je privatniku koji ima hladnjaču, već je zasadio deo voća i trenutno traži oko 40 radnika. Prodat je i „Pera Metalac“, bivši pogon „Zastave“ i tu se zaposlilo petoro ljudi. Jedan privatnik želi da otvori fabriku nameštaja i očekujemo pismo namere, tako da će i tu biti novih radnik mesta“, ističe Milić.

U planu su još dva projekta kojima bi se apliciralo kod EU, a koje je podržao i predsednik Vučić i dao nalog svojim saradnicima da se oko toga angažuju. Prvi je kanalizacija na Srebrnom jezeru od 28 km, koja bi uklonila septičke jame za oko 3.000 vikendica. Drugi je vredan oko 20 miliona evra i tiče se izmuljavanja Srebrnog jezera. Radi se i na prekograničnim projektima, od kojih je kod EU prošlo već 15, vrednih 12 miliona evra. Završen je turistički projekat sa Rešicom, u kojem se dobijaju tač skrinovi i bilbordi. Jedan projekat vezan je za Dom zdravlja u Gradištu i bolnicu u Temišvaru, od kojeg Dom zdravlja treba da dobije nekoliko ultrazvučnih aparata.

Nova sportska hala

Tokom kampanje „Budućnost Srbije“ održane u Požarevcu, premijerka Ana Brnabić posebno je pohvalila Veliko Gradište po uspešnosti u E-upravi i izdavanju građevinskih dozvola. „Meni je drago zbog toga i ponosan sam na svoje saradnike. Što se tiče građevinskih dozvola, mi ne samo da ih izdajemo, već i dajemo olakšice onima koji ovde nešto grade. Ko odmah plati dobija popust od 3o odsto, a ko gradi nešto iz oblasti turizma, dobija još toliki popust. Pohvale su stigle iz Vlade Srbije, jer se verovatno tamo pričalo o našem uspešnom poslovanju jer su videli da ovde ljudi hoće da rade i grade“, zaključuje Milić,

HALA

„Sportska hala završena je 75 odsto, a do završetka, koji planiramo krajem godine, fali 51 milion. Dogovorili smo da nam ta sredstva obezbedi država, i uplatu očekujemo narednih dana“, rekao je Milić .

SARADNJA

„Mi u Velikom Gradištu imamo dosta toga da ponudimo turistima, ali bi najbolje bilo da se udružimo sa Požarevcem i Golupcem, jer se tako obogaćuje ponuda. Imali bismo Golubački grad, Ramsku tvrđavu čija se obnova, uz nosioca projekta turske agencije „Tika“ završava za mesec dana, zatim Viminacijum i ergelu „Ljubičevo“, a blizu je i Lepenski vir“, smatra Milić.

VODOVOD

Jedan od najvećih projekata, koji je EU finansirala sa 4,7 miliona evra, jeste vodosnabdevanje, kojim je Veliko Gradište obezbeđeno za narednih 100 godina „Imamo 200 litara vode u sekundi, a dovoljno nam je 100, pa smo višak ponudili Požarevcu, da reši svoj problem vodosnabdevanja“, rekao je Milić.

M. Veljković

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close