ZBOG SUKOBA INTERESA: Agencija preporučila smenu predsednika opštine Petrovca na Mlavi, on reizabran

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenu predsednika Opštine Petrovac na Mlavi, Duška Nedinića, jer je utvrđeno da je tokom vršenja javne funkcije bio u sukobu interesa, objavljeno je u Službenom glasniku.

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi, Duško Nedinić

U rešenju koje je 30. januara 2020. doneo direktor Agencije piše da je tokom mandata predsednika opštine Petrovac na Mlavi, Duška Nedinića, opština Petrovac na Mlavi zaključila sudska poravnanja u sudskim postupcima koji su protiv nje vođeni po tužbama fizičkih lica čiji je punomoćnik bio otac predsednika opštine, Pero Nedinić.

Po tom osnovu iz budžeta opštine Petrovac na Mlavi na račun Pera Nedinića uplaćene su naknade štete i troškovi spora, kao i troškovi zastupanja advokata u ukupnom iznosu od 585.732 dinara.

Predsednik opštine o sukobu interesa koji je imao u navedenim situacijama nije pismeno obavestio Agenciju, pa mu je ona izrekla meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije.

U obrazloženju stoji i da je protiv Nedinića pokrenut postupak po službenoj dužnosti.

Dodaje se da je odredbama člana 27. Zakona o Agenciji propisano da je funkcioner dužan da javnu funkciju vrši tako da javni interes ne podredi privatnom.

Naglašava se da funkcioner ne sme da koristi javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice.

Agencija podseća i da je posebnim odredbama predviđeno da njenog pravobranioca postavlja i smenjuje Skupština opštine, na predlog predsenika Opštine.

To, prema njenom tumačenju nedvosmisleno ukazuje na sukobu intresa.

Agencija naglašava da je prilikom izricanja mere imala u vidu i činjenicu da je Duško Nedinić više puta iskoristio javnu funkciju za sticanje koristi za povezano lice.

NEDINIĆ PONOVO PREDSEDNIK OPŠTINE

Odluka Agencije za borbu protiv korupcije objavljena je u Službenom glasniku 4. septembra.

Nedinić je međutim, kao kadar Srpske napredne stranke ponovo izabran za predsednika Opštine Petrovac na Mlavi na konstitutivnoj sednici održanoj 20. avgusta.

Ipak, hronologija objavljivanja odluke Agencije za borbu protiv korupcije u Službenom glasniku Republike Srbije, osam meseci nakon njenog donošenja i četiri nedelje nakon Nedinićevog reizbora, ostavlja dosta prostora za razmišljanje.

Naime, postavlja se i pitanje čemu ona služi, ako je on ponovo izabran na tu funkciju.

(Tpknews.com/NE)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker