KRAJ KARANTINA I ZA ZARAŽENE: Vlada Austrije usvojila je, bez najave, nova korona pravila

Vlada Austrije usvojila je, bez najave, zbog čega se ljuti opozicija, nova korona pravila, koja donose mogućnost ukidanja karantina.

Foto: EPA/EFE/Justin Lane

U odboru za zdravstvo austrijskog parlamenta vladajuće partije usvojile su nova pravila u borbi protiv epidemije. Novina u ovim pravilima je mogućnost uvođenja ograničenja kretanja za zaražene osobe. Do sada su pogođene osobe bile suočene sa karantinom.

Ubuduće, uredbom ministra, umesto potpune izolacije, može se uvesti zabrana pristupa određenim mestima, kao i obaveza nošenja maske i držanja distance. Tako bi zaraženima moglo biti zabranjen prilaz radnom mestu, korišćenje javnog prevoza i prisustvo okupljanjima.

Omikron soj je, kako se navodi u saopštenju, pokazao da kod pretežno blagih oblika oboljenja ovakva mera može biti korisna u sprečavanju širenja virusa. Ovom novom mogućnošću se reaguje na okolnosti da je u prošlosti bilo problema da odluke o karantinu nisu blagovremeno izdavane.

Isto tako, dogovorena je promena i kod trasiranja kontakta zaraženih. Ako potraga za kontaktima nije moguća, kao što je to bio slučaj sa talasom omikron soja, onda zdravstvene vlasti treba da se fokusiraju samo na određene slučajeve i postave prioritete.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker