DOSTA JE BILO RASIPANJA: Austrija smanjuje dečje dodatke

Austrija planira smanjenje dodatka za decu građana EU koja žive u inostranstvu, što je naišlo na žestoku kritiku pre svega istočnoevropskih zemalja.

Ovu najavu oštro je kritikovao mađarski premijer Viktor Orban, koji kaže da zvanični Beč krši sporazume EU time što na “podmukli način korak po korak menja pravila”. Naime, u Mađarsku se godišnje slije 65 miliona evra iz Austrije samo na osnovu dečjih dodataka.

Međutim, ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc je poručio da će Beč svejedno sprovesti svoju nameru.

Viktor Orban je kritikovao ovu odluku Austrije (Foto: Fonet/AP)

“Ova nepravedna kritika nas neće zaustaviti”, kazao je Kurc.

Od svog novca koji Austrija godišnje isplati za dečji dodatak, u zemlje EU ode 250 miliona evra. To je zato što brojni državljani pre svega istočnoevropskih zemalja uspevaju da ostvare pravo na dečji dodatak u Austriji, a taj novac nose kući, u svoju zemlju. Nije ni čudo jer dečji dodatak iz Austrije za dva deteta odgovara prosečnoj plati u Rumuniji.

Kurc ističe da Austrija ne krši evropsko pravo, već samo koristi svoje legitimno pravo. Štaviše, on smatra da EU mora da promeni aktuelni kurs po pitanju isplate dečjeg dodatka za decu koja žive u inostranstvu, dodajući da je to jedna nepravilnost u Uniji.

Sofi Karmasin već radi na promeni isplate dečjih dodataka (Foto: Printscreen YouTube/ORF 2)

“Sloboda naseljavanja se meša sa slobodom biranja najboljeg socijalnog sistema”, objasnio je on.

Ministarka za porodicu Sofi Karmasin trenutno radi na sklapanju saveza u EU po pitanju isplate dečjeg dodatka za decu koja žive u inostranstvu. Ona je već uspela da na svoju stranu pridobije, kako je prenela, kolege iz Nemačke i Danske.

TPKNEWS/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker