PORODIČNI BIZNIS: Ko stoji iza rumunske firme koja je za šest meseci postala peta najprofitabilnija u Srbiji

Samo šest meseci i dva zaposlena bili su dovoljni firmi SCM power da na listi najprofitabilnijih kompanija u Srbiji u prošloj godini dospe na peto mesto, odmah iza NIS-a, kompanija u sastavu kineskog Ziđina (Ziđin Majning i Ziđin kuper) i domaćeg Telekoma koji zajedno zapošljavaju gotovo 20.000 ljudi.

Foto: Ilustracija/Shutterstock

Osim na ovom, SCM power nalazi se na spisku najvećih srpskih izvoznika, pošto je prema podacima Ministarstva finansija u prvih devet meseci 2023. ova firma izvezla električnu energiju u vrednosti od 282,9 miliona evra.

Forbes Srbija istraživao je otkud kompaniji, koja je osnovana tek marta prošle godine, a licencu Agencije za energetiku za obavljanje trgovine električnom energijom dobila 14. jula 2022, profit od 10,9 milijardi dinara ili oko 93 miliona evra što je i dovelo na listu pet najvećih domaćih kompanija po ostvarenoj dobiti.

PORODIČNI BIZNIS

Prema dostupnim podacima iz finansijskog izveštaja ove kompanije koja je, pritom, sa samo dva zaposlena svrstana u velika pravna lica, upravo zbog ostvarenih prihoda i dobiti, SCM power osnovana je 10. marta 2022. godine, a njen jedini vlasnik je kompanija Energy Distribution Services iz Rumunije, čiji vlasnici su fizička lica Kostin Aleksandru Mirea (Costin-Alexandru Mirea) i Sorina-Liana Mirea, sa udelom od po 50 odsto. Prema pisanju rumunskih medija, reč je o bratu i sestri.

Delatnost koju obavljaju je trgovina električnom energijom i otkup električne energije iz obnovljivih izvora.

Licencu Agencije za energetiku Srbije dobili su polovinom jula prošle godine. Drugim rečima, za nešto manje od pola godine ovoj firmi uspelo je da ostvari ukupne prihode od 19,4 milijarde dinara, od čega je najveći deo prihoda ostvaren prodajom robe na inostranom tržištu.

Uvidom u bilans uspeha SCM power odnosno poslovne prihode, jasno se vidi da je od prodaje robe na inostranom tržištu naplaćeno 12,9 milijardi dinara, dok su na domaćem tržištu prihodovali tek 3,6 milijardi dinara.

Zbog vanrednih prihoda i niskih rashoda (rashodi za zarade su samo 7,3 miliona dinara, a rashodi za nabavku robe koju su prodavali nešto iznad šest milijardi dinara), ova firma ostvarila je za manje od pola godine profit od gotovo 11 milijardi dinara.

DOMAĆI TRGOVCI NI BLIZU TAKVOM USPEHU

Za razliku od SCM power, ostali trgovci strujom u Srbiji, a prema podacima Agencije za energetiku njih je u Srbiji više od 70, profitirali su daleko manje. U prvih 100 na listi APR-a, među onima koji se bave snabdevanjem strujom i gasom uglavnom su veliki državni sistemi, poput Elektromreže Srbije, Srbijagasa, Gaspromove elektrane u Pančevu, a tu je i WEBG vetroelektrana, ali tek na 75. mestu.

U kompaniji SCM power na pitanja Forbes Srbija na koji način su ostvarili ovako značajan finansijski rezultat za tako kratko vreme, odnosno koliko su struje kupili ili prodali i od koga, dobijen je samo sledeći odgovor: „Svi podaci koji se tiču poslovanja naše kompanije objavljeni su u finansijskim izveštajima koji su javno dostupni i mogu se naći na sajtu APR-a“.

U godišnjem izveštaju o poslovanju ovog preduzeća, pak, piše da su oni „uprkos promenjenim tržišnim uslovima bez presedana“ odnosno enormnom rastu cena energenata koji je usledio posle izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba uspeli da ostvare rast od osnivanja, „da identifikuju i iskoriste poslovne mogućnosti“.

RUMUNSKA STRUJA PREKO SRBIJE VRATILA SE U DOMOVINU?

I dok u ovoj kompaniji nisu želeli da otkrivaju detalje svog prošlogodišnjeg poslovnog uspeha, iskusni poznavaoci tržišnih prilika kada je reč o električnoj energiji, kažu za Forbes Srbija da bi se ta „identifikacija i iskorišćavanje poslovnih mogućnosti“ mogli odnositi zapravo na činjenicu da je Energy Distribution Services iz Rumunije prepoznao našu zemlju kao odličan hab koji će im poslužiti da optimizuju poreske obaveze.

Naime, Rumunija pripada grupi retkih zemalja u Evropi koja je firmama koje trguju strujom, naftom i gasom, a zbog drastičnog rasta cena ovih energenata, uvela i drastičan porez. Tim dodatnim porezom oporezuje se razlika između prosečnog profita koji su ove kompanije ostvarivale između 2018. i 2021. i profita koji ostvaruju nakon drastičnog skoka cena energenata, a stopa tog poreza dostizala je i 98 odsto.

Da bi izbegao ovakvu globu, iskusan trgovac strujom kakav je matična firma Energy Distribution Services iskoristio je mogućnost da u Srbiji osnuje preduzeće koje će poslužiti kao protočni bojler, preko kojeg će se struja najpre uvesti u našu zemlju, a potom iz nje i izvesti matičnom preduzeću u Rumuniji. Profit će na ovaj način steći pravno lice registrovano u Srbiji, dakle SCM power i platiti samo porez na dobit od 15 odsto, daleko manje nego što bi platili u Rumuniji.

Iz finansijskog izveštaja pomenutog preduzeća jasno je da je gotovo ceo prihod stečen prodajom struje u inostranstvu zapravo došao od prodaje matičnom preduzeću, ali se ne vidi od koga je struja kupovana. Ipak, trgovci sa kojima smo razgovarali tvrde da je ona najverovatnije i kupovana od matičnog preduzeća, upravo da bi se izbeglo plaćanje poreza po drastično većim stopama.

Ono što je jasno iz odgovora EPS-a, ali i iz razgovara Forbes Srbija sa izvorima bliskim EPS-u, jeste da ovo javno preduzeće tokom prošle godine nije prodavalo struju SCM power-u.

„U 2022. godini EPS je prodavao električnu energiju samo na berzama električne energije SEEPEX, HUPX, CROPEX. U ovoj godini, pored prodaje na berzama struje, kompaniji SCM power EPS je prodao električnu energiju u vrednosti od 1,5 miliona evra i to u skladu sa ugovorom za trgovinu električnom energijom kakav EPS inače potpisuje sa učesnicima na tržištu struje“, stoji u odgovoru EPS-a.

S druge strane, na domaćoj berzi električne energije SEEPEEX rečeno je da pitanja u vezi sa poslovanjem i trgovinom SCM power kao učesnika na tržištu struje u Srbiji nisu u njihovoj nadležnosti, mada ova kompanija jeste jedan od registrovanih trgovaca na pomenutoj berzi.

„SEOBA“ BUGARA I RUMUNA U SRBIJU

„Ne bi me iznenadilo da su tokom prošle i ove godine još neke rumunske ili bugarske firme registrovale ovde firmu upravo da bi radile isto, sam bih koristio taj način optimizacije poreskih obaveza da sam na njihovom mestu“, kaže sagovornik Forbes Srbija koji je želeo da ostane anoniman.

Prema javno dostupnim podacima, u Srbiji su tokom prošle i ove godine, osim SCM power još četiri firme čiji vlasnici su pravna ili fizička lica iz Rumunije i Bugarske registrovali firme koje se bave trgovinom električnom energijom ili gasom.

Neke od njih već su članovi domaće berze električnom energijom.

KUPITI OD DRŽAVE I PRODATI DRŽAVI

Pregled tekstova na rumunskim portalima pokazuje da je Energy Distribution Services bila interesantna tamošnjim medijima i da su pisali o njihovom poslovanju. Najopsežnije istraživanje objavila je Radio Slobodna Evropa Rumunija u decembru prošle godine.

Istraživanje pokazuje poslovni model kompanije koja radi kako se radi u svetu biznisa – kupuje po nižoj ceni i prodaje po višoj. U ovom slučaju, struju kupuje od jedne državne firme, a prodaje je drugim entitetima u vlasništvu države.

U tekstu se navodi da je Energy Distribution Solutions kupovao struju od državne kompanije Hidroelektrika, kao i da je dobio 25 od 30 ugovora s tom kompanijom. Struju koju je kupovao po najnižoj mogućoj ceni (nekada bi ponudili iznos samo jedan lej viši od tražene) prodavali su dalje po nekoliko puta većoj. Radio Slobodna Evropa poziva se na primer iz 2022. kada je EDS struju kupljenu za 270 leja po MWh prodao državnoj kompaniji Elektrifikare, koju kontroliše Ministarstvo transporta, za 840 leja po MWh.

S obzirom na to da je Hidroelektrika struju prodavala unapred, npr. energija prodata na aukcijama 2020. bila je isporučivana 2022. godine, jedne godine imala je i peh da je zbog nepovoljnih vremenskih uslova proizvodnja pala pa je morala da nabavlja struju od drugog državnog proizvođača Nuklearelektrike po dva puta većoj ceni (450 leja po MWh) da bi ispunila obaveze iz ugovora po kojem je EDS-u trebalo da je isporuči za 270 leja po MWh.

Istraživanje navodi da su Aleksandru Kostin Mirea i Sorina Linea Mirea deca Kostina Marina Miree, koji je bio direktor nekadašnje državne kompanije Hidrokonstrukcija Olt SA Ramniku Valča (Hidroconstructia Olt SA Ramnicu Valcea). Ta kompanija gradila je kapacitete putem kojih sada Hidroelektrika proizvodi struju. Navodi se i da imaju vlasništvo u više od desetak firmi – od energetike do turizma.

U tekstu stoji i da su brat i sestra prodavali struju firmi Hidrokonstrukcija, koju je vodio njihov otac, pozivajući se na otkriće medija iz okruga Valča pre decenije.

Portal Jurnalul.ro pisao je 2016. u tekstu pod naslovom „Ministarstvo unutrašnjih poslova kupuje struju od dece ‘pametnog dečaka’“ (izraz koji navodno u toj zemlji upotrebljavaju za uspešne ljude u energetici), da je firma dece Kostina Marina Miree u samo dve godine učestvovala u prodaji struje državnim institucijama u vrednosti od 17 miliona evra. U tekstu se pored MUP-a, kao kupci navode i Ministarstvo odbrane, vojna bolnica, Inspektorat za vanredne situacije i dr.

Portal Mediaflux.ro u tekstu o njenom susretu sa biznismenom kojeg nazivaju „Kraljem trotineta“, nazvao je Sorinu Lineu „Kraljicom energije“.

Radio Slobodna Evropa Rumunija nije uspeo da dobije njenu izjavu i u tekstu navodi da Sorina nije imala nastupe u medijima.

(Tpknews.com/Forbes)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker