GOLUBAC: Počele pripreme za izgradnju vetroparka Krivača

Posle zlatnih vojvođanskih ravnica, investitorima u zelene kilovate u poslednje vreme sve je interesantnija i istočna Srbija, pa bi uskoro i na brdima u pojedinim opštinama Braničevskog okruga, trebalo da se zavrte vetrenjače.

Na prostoru ,,Golo brdo’’ kod naselja Krivača kao i na lokacijama u naselju Rakova Bara,u opštini Kučevo, biće postavljena 31 turbina koje će proizvoditi 103 megavata električne energije.

Kompanija Ivicom Energy Žagubica, koja je u vlasništvu austrijskog Ivicom Holding GmbH, počela je pripreme za izgradnju vetroparka Krivača. Društvo je osnovano 2009. godine kao preduzeće (start-up company) s ciljem istraživanja vetropotencijala i razvoja projekata vetroelektrana na području Republike Srbije. Plan detaljne regulacije područja vetroparka Krivača izradio je aranđelovački Arhiplan, a za izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu bila je zadužena firma ECOLogica Urbo iz Kragujevca.

Kompleks vetroparka će se prostirati na teritoriji opština Golubac, Kučevo i Veliko Gradište. Reč je o vetroelektrani koja bi u završnoj fazi imala ukupnu instalisanu snagu od oko 103MW, a prve vetrenjače trebalo bi da budu puštene u rad krajem sledeće godine.

Ivicom Energy vrši merenje potencijala vetra na lokacijama u Golupcu i Kučevu od 2009. godine. Pošto je utvrđen energetski potencijal koji se može iskoristiti, izrađeno je idejno rešenje vetroparka Krivača, a u junu 2015. pribavljena je i energetska dozvola resornog ministarstva.

-Do sada dobili smo građevinsku dozvolu za taj projekat i podneli zahtev za sticanje privremenog statusa povlašćenog proizvođača električne energije koji je u proceduri. Odmah po pozitivnom rešavanju tog zahteva naša kompanija će biti spremna da počne radove odmah po dobijanju rešenja. Radi se o loklaciji koja se prostire na jednom delu opštine Golubac, na području naselja Krivača i Dvorište i na brdima Vis i Tilva kod naselja Rakova Bara u opštini Kučevo. Postaviće se 31 turbina, a odnos turbina je 19 u opštini Golubac i 12 na području opštine Kučevo. Korist za zajednicu ogledaće se i u tome što ćemo za izgradnju angažovati lokalne izvođače, a za stanovništvo će biti posla i na održavanju vetroparka, kaže direktor Društva sa ograničenom odgovornošću IVICOM Energy d.o.o. sa sedištem u Žagubici, Ilija Tošić.

Inače, članica austrijskog Ivicom Holding GmbH, kompanija Ivicom Consulting iz Žagubice, nedavno je realizovala vetropark na visoravni Krnovo kod Nikšića.

U opštini Kučevo kažu da su u toku pripreme za izgradnju pristupnih saobraćajnica, kako bi radovi mogli da počnu na proleće. Ugovor o uređenju putne infrastrukture potpisan je polovinom jula 2016. godine, u toku je eksproprijacija parcela za pristupne puteve, kao i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Za opštinu Golubac izgradnja vetroparka je od velike važnosti za njen dalji razvoj i apeluju na nadležne državne organe da ubrazuju proces izdavanja potrebnih dozvola kako bi inevstitor kompanija Ivikom enerđi mogla početi sa građevinskim radovima već početkom naredne godine, naglasio je dr Nebojša Mijović, predsednik opštine Golubac.

-Ovo je kapitalni projekat za našu devastiranu Opštinu i imamo dobro saradnju sa rukovodstvom kompanije Ivicom Energy iz Žagubice, koja je ujedno i donator. Ova kompanija donirala je investar za školu u Golupcu u vrednosti od 2,2 miliona dinara, a pomogla je i u renoviranju nekih objekata u mesnim zajednicama i Dečjeg vrtića u Golupcu. Zato apelujem na naše nadležne Republičke organe da pomognu u dobijanju potrebnih dozvola za izgradnju vetroparka u Krivači, jer je ovaj projekat za ovaj kraj od velikog značaja za razvoj i bolji život građana, dodao je dr Nebojša Mijović.

Projekatom je predviđena rekonstrukcija oko 20 kilometara postojećih puteva, i izgradnja oko 21km novih.
U kompleksu Krivača planirano je postavljanje 31 vetrogenerator, a ukupna snaga buduće vetroelektrane biće do 103,32 MW. Električna energija će se isporučivati preko nove TS Krivača, koja će biti povezana na trafostanice Veliko Gradište i Neresnica (opština Kučevo), te će biti izgrađena i dva 110kV dalekovoda do njih. Dalekovodi bi trebalo da budu približno jednakih dužina – oko 19,4 kilometara. Za potrebe održavanja vetroelektrane tj. za potrebe popravka ili zamene pokvarenih ili oštećenih delova vetroagregata, predviđena je izgradnja stalnog skladišnog prostora u okviru kompleksa Krivača.

Vetrogeneratori će biti smešteni na brdima Veliko Cerje, Golo brdo, Malo Cerje, Veliki Klokočar (severni deo lokacije), kao i Čuka, Tilva, Debelo brdo i Krivačka tilva (južni deo lokacije).

TPKNEWS/Lj.Nastasijević

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker