I KONJE UBIJAJU, ZAR NE: Pogledajte snimak obolelog konja koji je uspavan u ergeli Ljubičevo (VIDEO)

Na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Požarevca na području naselja Ljubičevo proglasio je u ponedeljak vanrednu situaciju, jer se kod jednog konja u ergeli pojavila zarazna bolest krpeljski encefalitis (TBEV), zbog čega je on uspavan.

Ulaz u ergelu Ljubičevo

To je prvi put da je u našoj zemlji dijagnostikovana ova bolest, dok je u okruženju – u Austriji i Sloveniji, prisutna već godinama. Odmah po otkrivanju bolesti, veterinarska inspekcija naložila je javnom preduzeću „Ljubičevo” da sprovede neophodne zakonske mere u vidu zabrana poseta ergeli, sprovođenja dezinsekcije i deratizacije i uvođenje obaveze korišćenja zaštitne opreme kod zaposlenih i zabrane kretanja konja van ergele, kao i dovođenje novih grla. Ovim povodom, gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović, održao je konferenciju za novinare, na kojoj su učestvovali i direktor JP “Ljubičevo”, Mirko Stojanović i direktorka Zavoda za javno zdravlje, Ana Jovanović.

Konferencija povodom vanrednog stanja u Ljubičevu

– Zahvaljujem rukovodstvu “Ljubičeva” na brzoj i pravilnoj reakciji. Građani mogu da budu mirni, jer nema opasnosti po njihovo zdravlje, pošto je situacija pod kontrolom – rekao je Spasović i dodao da je Rešenjem veterinarske inspekcije zabranjen ulazak nezaposlenim i nepoznatim osobama u krugu ergele. On je istakao da će se, osim terena u ergeli, obaviti dezinsekcija i dezinfekcija na hipodromu, kao i da će se nastaviti redovno sprovođenje dezinsekcije i deratizacije gradskog područja. Direktor “Ljubičeva” rekao je da su simptomi bolesti uočeni kod dva konja, od kojih je jedan morao da bude uspavan. Reč je o kobili za priplod Koviljki, staroj pet godina.

Mirko Stojanović i Bane Spasović

– Drugi konj se oporavlja i njegovo stanje se redovno prati. Ipak, posete ergeli su zabranjene, dok ne prođe vanredna situacija. Borbu protiv ove bolesti treba usmeriti na borbu protiv krpelja, izbegavati zatravljene površine, uraditi dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju i to je u osnovi način borbe. 

Oboleli konj koji je uspavan

Prvi simptomi kod jednog konja su se pojavili 24. februara, posumjali smo isprva na nama poznate bolesti. Analizom krvi je utvrđeno da se radi o krpeljskom encefalitisu. Simptomi kod drugog konja, kobile, javili su se 1. marta i nažalost morala je biti uspavana. Konj koji je prvi oboleo za sada nema više simptome infekcije, izolovan je i prati se njegovo stanje- rekao je Stojanović. Direktorka ZZJZ upozorila je građane da izbegavaju visoko rastinje i da se adekvatno obuku kad odlaze u prirodu.

– Tokom boravka u prirodi, neophodno je i deci i sebi obavljati kontrolu na tri sata, ne bi li se otkrio krpelj. Ukoliko se to desi, treba otići u najbližu zdravstvenu ustanovu, kako bi se krpelj pravilo odstranio-poručila je direktorka ZZJZ”Požarevac” kako se treba pravilno postupati prilikom ujeda krpelja.

Opasni krpelji

Krpeljski encefalitis konja ozbiljna je zarazna bolest zajednička za ljude i životinje, ali se ne prenosi sa čoveka na čoveka ili životinje na čoveka već isključivo ujedom krpelja. Glavne kliničke karakteristike bolesti su glavobolja, povraćanje, poremećaji svesti i fokalni neurološki znaci.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker