MUP ALARMIRAO ŠTABOVE ZA VANREDNE SITUACIJE! Ceo Braničevski okrug u opasnosti od nepogoda!

U Srbiji će danas biti promenljivo, toplo i nestabilno, pre podne ponegde kiša, dok će u drugom delu dana pljuskovi s grmljavinom biti češći i izraženiji, a lokalno se očekuju i nepogode sa gradom i olujnim vetrom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Screenshot

Vetar će biti slab i umeren, južni i jugoistočni, u planinskim predelima južne i jugozapadne Srbije povremeno jak jugozapadni, kasnije posle podne i uveče u skretanju na severozapadni. Najniža temperatura od 13 do 18, a najviša od 24 do 30 stepeni.

U Braničevskom okrugu će biti promenljivo, toplo i nestabilno, povremeno s kratkotrajnom kišom, a posle podne i pljuskovima s grmljavinom, koji u pojedinim delovima okruga mogu biti praćeni većom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim vetrom.

Vetar slab i umeren jugoistočni, uveče u skretanju na severozapadni. Najniža temperatura oko 18, a najviša oko 27 stepeni.

MUP ALARMIRAO ŠTABOVE ZA VANREDNE SITUACIJE

Ministarstvo unutrašnjih poslova prosledilo je upozorenje gradskim i opštinskim štabavima za vanredne situacije za preduzimanje svih preventivnih i operativnih mera u cilјu spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama.

Ovo je urađeno na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda za pojavu intenzivnih plјuskova i veće količine padavina za danas, a koje mogu prouzrokovati potencijalne bujične poplave.

Naime, RHMZ je izdao crveni meteoalarm u ponedelјak, 3. juna, za Pomoravski, Podunavski, Braničevski, Borski i Zaječarski upravni okrug, dok se u svim ostalim upravnim okruzima predviđa narandžasti meteoalarm.

Kako se prognozira, u ponedelјak će doći do pojave intenzivnih plјuskova i veće količine padavina za kratko vreme (≥ 20 l/m² u periodu do 3h), krupnog grada (prečnika > 5 cm) i olujnog vetra u oblasti najjačih oblačnih razvoja.

S obzirom na najavlјenu prognozu vremena, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava i poteškoća u urbanim sredinama, saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih polјoprivrednih aktivnosti, kao i rizik od udara groma, pojave vatre i problema u telekomunikacijama.

U MUP-u napominju da ovakve vremenske pojave mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost lјudi i životinja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni i da prate najave i instrukcije Republičkog hidrometeorološkog zavoda i ostalih nadležnih organa.

(Tpknews.com/I.M.S.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker