POŽAREVAC: Vanredna situacija u Ljubičevu zbog obolelog grla u ergeli

Na predlog lokalnog štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Požarevca proglasio je vanrednu situaciju na području naselja Ljubičevo.

Foto: pozarevac.rs

U ergeli Ljubičevo pojavila se zarazna bolest krpeljski encefalitis (TBEV) kod jednog konja. Rešenjem veterinarske inspekcije zabranjen je ulazak nezaposlenim i nepoznatim osobama u krug ergele.

Veterinarska inspekcija je juče naložila javnom preduzeću „Ljubičevo“ da izdvoji obolele životinje, uvede obavezu korišćenja zaštitne opreme kod zaposlenih u ergeli, zabrani kretanje konja van ergele i dovođenje novih grla, zabrani ulazak nezaposlenim i nepoznatim osobama, ograniči ulazak pasa, mačaka i divljih životinja, detaljno svakog dana obavlja pranje i dezinfekciju štala i opreme, neškodljivo uklanja seno iz štala, izvrši deratizaciju i dezinsekciju svih štala i površina na kojima borave konji i izvrši klinički pregled grla i uzorkovanje krpelja ukoliko se ustanovi njihovo prisustvo na samim grlima, u objektima ili opremi za laboratorijsko ispitivanje.

Ove mere sprovodiće zaposleni, veterinarska ambulanta, Veterinarski institut, kao i služba zoohigijene JKP Komunalne službe.

Grlo obolelo od krpeljskog encefalitisa juče je uspavano. Krpeljski encefalitis konja je ozbiljna zarazna bolest zajednička za ljude i životinje. Ali se ona ne prenosi sa čoveka na čoveka ili životinje na čoveka već isključivo ujedom krpelja.

Foto: pozarevac.rs

Glavne kliničke karakteristike bolesti su glavobolja, povraćanje, poremećaji svesti i fokalni neurološki znaci.

Uzročnik je virus koji se prenosi krpeljima. EU je u septembru 2012. godine uvrstila ovu zaraznu bolest u listu naročito opasnih zaraznih bolesti koja podleže obaveznom prijavljivanju.

Inače, radi se o bolesti koja je prvi put dijagnostifikovana u Srbiji. JP Ljubičevo je reagovalo na vreme, odmah su odrađene analize krvi kod grla koja su imala simptome i obavestili su nadležne službe.

U slučaju uboda, krpelja treba se odmah obratiti medicinskoj ustanovi.

Republika do sada nije proglasila ovo područje ugroženim ili zaraženim od krpeljskog encefalitisa.

Povodom ove vanredne situacije gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović obratiće se danas medijima.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker