Zašto potpisujemo saglasnost za vakcinaciju i koliko to štiti farmaceute i lekare

“Neću se vakcinisati jer me teraju da potpišem”, “Oni tako peru ruke od užasnih posledica vakcine” ili “Nisam lud da potpišem sebi presudu” samo su neki od komentara koje redovno čitamo na svaku vest o vakcinaciji protiv koronavirusa.

Foto: Promo

Da, davanje saglasnosti za vakcinaciju fakat jeste obavezno i svako ko je primio bilo koju vakcinu protiv koronavirusa ili će je tek primiti potpisuje dokument “Saglasnost za sprovođenje preporučene imunizacije”.

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon objasnio je zašto se potpisuje ova saglasnost. Kako kaže, nema mesta bilo kakvim spekulacijama, niti konspirativnim teorijama da “doktori i proizvođači ovim dokumentom ‘peru ruke’ od vakcina”.

“Ovo je preporučena vakcinacija, što znači da je dobrovoljna. Svaka intervencija koja se sprovodi na čoveku zahteva saglasnost. Gde god odete, u bilo koju bolnicu, vi dajete pristanak da učestvujete u lečenju i pristajete na propisan način lečenja”, objasnio je dr Kon za B92.

U drugačijem slučaju, prema rečima epidemiologa, da je vakcinacija obavezna, saglasnost ne bi ni morala da se potpisuje.

Kon je ranije izjavio, nakon primanja cepiva protiv kovida, da je vakcina koja je registrovana u Srbiji za upotrebu sigurna i bezbedna i da iza toga stoji Agencija za lekove i medicinska sredstva.

ŠTA ZNAČI EFIKASNOST, A ŠTA EFEKTIVNOST KOD VAKCINA

Kad se kaže da je vakcina efikasna 78 odsto, to znači da 22 odsto onih koji su je primili nema antitela.

“Za jedan deo ljudi se znalo da neće stvoriti antitela, ali oni ipak imaju zaštitu. Kolika je ta zaštita to se vidi kroz studije efektivnosti. Efikasnost je studija gde se meri prisustvo antitela, a efektivnost je ono što se zaista dešava u toku same pandemije i to pokazuje da su ekstremno retke teške forme kod onih koji su primili dve doze i kod kojih je prošlo više od tri nedelje”, objašnjava član Kriznog štaba dr Kon.

(Tpknews.com/B92)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker