SKUPŠTINA SRBIJE: Zabrana prodaje strancima zemljišta u pograničnoj zoni od 10 kilometara

Strani državljani iz zemalja EU neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji u zoni od 10 kilometara od granice, precizirano je amandmanom predsednika skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marijana Rističevića, koji je prihvatila Vlada Srbije.

Drugim amandmanom koji je predložio Rističević, a koji je takođe Vlada Srbije prihvatila, predviđeno je da zakon stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku”, a ne osmog dana kako je prvobitno bilo predloženo.

Takođe, prihvaćenim amandmanom je predviđeno da će zakon početi da se primenjuje od 1. septembra.
Skupština Srbije počela je danas razmatranje ukupno 47 amandmana podnetih za izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, od kojih su prihvaćena dva amandmana Rističevića i jedan amandman Odbora za poljoprivredu, dok su ostali amandmani odbijeni.

Skupština danas o amandmanima

Skupština Srbije danas će u nastavku vanredne sednice razmotriti amandmane podnete na izmene tog zakona, koje će stranim državljanima iz zemalja EU ograničiti kupovinu zemljišta. Izmene i dopune tog zakona treba da spreče potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, budući da je bilo predviđeno da 1. septembra počne primena odredbi Sporazuma o stabilizaciji i prudruživanju koje izjednačavaju prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.
Predložene izmene zakona predviđaju uslove za promet poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Stranac najviše do dva hektara

Da bi stranac mogao da kupi zemlju mora da ima bar 10 godina prebivalište u Srbiji, odnosno u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemlju, mora da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, mašine, opremu da bi obavljao poljoprivrednu proizvodnju. Prihvaćenim amandmanom je precizirano da predmet prodaje ne može da bude poljoprivredno zemljište u privatnoj svojini koje se nalazi na udaljenosti od 10 kilometara od granice.
Stranac državljanin zemlje EU može steći u svojinu najviše do dva hektara poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Kako je predviđeno, odredbe predloženih izmena zakona se ne primenjuju u slučaju povraćaja imovine koja se vrši u skladu sa zakonima kojima se uređuje vraćanje oduzete imovine bivšim vlasnicima. Republika Srbija ima pravo preče kupovine poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Druge zemlje su se izborile u pregovorima o pridruživanju za višegodišnju zabranu prodaje zemlje strancima i nakon ulaska u EU.

TPKNEWS / Tanjug / Beta

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker