IPAK ĆE PEDERI I LEZBEJKE MARŠIRATI BEOGRADOM?! Brnabićka se tajno sastala sa Fon Kramon i organizatorima “prajda”

U nedelju tokom noći, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se tajno sa poslanicima Evropskog parlamenta Violom fon Kramon i Teri Rajndke. Tema njihovog razgovora, kom je prisustovao i jedano od organizatora Evroprajda, Goran Miletić, bila je najava da će ovaj događaj biti otkazan iz bezbednosnih razloga.

Foto: Ilustracija/Profimedia

– Sastanak su inicirale Viola fon Kramon i Teri Rajndke. Ana Brnabić je ubeđivala organizatore zašto bi bilo dobro da se otkaže Evroprajd, navodila je probleme sa Kosovom, pokušavala je da im obrazloži argumente vlasti, a Goran Miletić, Fon Kramon i Rajndke su istakli da je nedopustivo da se zabrani sloboda okupljanja – , prenose mediji.

– Nakon najave otkazivanja Evroprajda u Beogradu, evroposlanica Teri Rajntke i ja smo se sastale sa srpskom premijerkom kako bismo o tome razgovarali. Ona je pokušala da objasni složenost bezbednosne situacije i krhkost mira u vezi sa nerešenim pitanjem automobilskih tablica između Kosova i Srbije. Ponovili smo našu nedvosmislenu podršku organizaciji Evroprajda u Beogradu, uključujući i Prajd marš 17. septembra. To je osnovno pravo koje se mora garantovati, a njegova zabrana je neustavna i prema srpskoj i evropskoj sudskoj praksi u oblasti ljudskih prava – , navela je Fon Kramon.

Ona je naglasila da to što postoji osnovana zabrinutost oko bezbednosti ne može da zameni poštovanje ljudskih prava.

– Za Evropsku uniju, kao zajednicu koja insistira na toleranciji i poštovanju različitosti, ljudska prava su od fundamentalne važnosti i Srbija kao zemlja koja teži da postane članica mora da pokaže spremnost da sledi vrednosti koje EU promoviše – , zaključila je Fon Kramon.

S druge strane, Ana Brnabić, kako navode naši sagovornici, nije želela da izgovori reč „zabrana“, već je insistirala na tome da je u pitanju sugestija Vlade Srbije, objašnjava naš sagovornik.

Portal European Western Balkans naveo je da su poslanice Evropskog parlamenta stigle u Beograd gde su prenele poruku da će veliki broj evroparlamentaraca ipak doći u Beograd između 12. i 18. septembra, iako je Vlada Srbije najavila da će otkazati održavanje Europrajda.

Nakon Vučićeve najave u subotu, usledile su oštre reakcije. Još u subotu poslanica Evropskog parlamenta Teri Rajnke poslala je poruku da će evroparlamentarci doći u septembru u Beograd i pružila snažnu podršku organizatorima događaja.

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu (EP) Vladimir Bilčik rekao je da se nada da ćemo u narednim danima i nedeljama imati mnogo jasniju sliku i da će Evroprajd u Beogradu ipak moći da se organizuje i održi. Dodaje da je to nešto na šta se obavezala i premijerka, a sada mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić.

– U načelu, nikada nije dobro videti nazadovanje kada je reč o zaštiti osnovnih sloboda i ljudskih prava. Srbija je imala dobre rezultate na tom planu, Beograd je poznat kao živ i otvoren grad i ovaj događaj je nešto što privlači veliku pažnju, ne samo u Srbiji, već i u Evropi – , rekao je Bilčik.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker