U AUSTRIJI, BALKANCI PRVI NA UDARU: Od 15. februara termini, od 15. marta kazne svakom ko odbije pelcovanje

Ministarstvo zdravlja Austrije izradilo je prvi nacrt zakona kojim treba da se uvede obavezna vakcinacija u zemlji. Na osnovu njega vidljivi su prvi detalji primene.

Screenshot

Naime, obavezna vakcinacija trebalo bi, kako je najavljeno, da stupi na snagu od 1. februara iduće godine.

Prema planu Ministarstva, svi nevakcinisani građani bi dobili poštom obaveštenje o zakazanom terminu za vakcinaciju protiv koronavirusa od 15. februara. S obzirom da u Austriji ima veliki broj zapošljenih sa područja bivše Jugoslavije, oni će biti među prvima koji će dobiti zakazane termine za vakcinaciju. Ko se ne bude odazvao terminu, odnosno ko se ne bude vakcinisao, od 15. marta biće novčano kažnjen.

Nacrt zakona, koji je dospeo u javnost, predviđa kaznu za odbijanje vakcinisanja u visini od 600 evra svaka tri meseca. Najviša novčana kazna određena je na 3.600 evra.

Obavezna vakcinacija važila bi za sve građane starije od 14 godina, a izuzeti su od obaveze trudnice i izlečeni do 180 dana od pozitivnog PCR testa. Ukoliko postoje i drugi zdravstveni razlozi, kako se navodi u nacrtu, moguće je biti izostavljen od obavezne vakcinacije. To, međutim, mora da potvrdi lekar.

Austrijska vlada trenutno, u saradnji sa socijalnim partnerima, strukom, kao i s predstavnicima civilnog društva, radi na izradi zakona, koji bi skupštini trebalo uskoro da bude prosleđen kako bi bio poštovan rok od četiri nedelje razmatranja.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker