U SENCI KARANTINA: Austrija pooštrila epidemijske mere i na snagu stavila nova pravila

Austrija je, suočena sa širenjem omikron soja, donela odluku o pooštravanju epidemioloških mera, a poruka kancelara Karla Nehamera je da samo zajedničkim naporima može da se izbegne novi lokdaun.

Ilustracija

Nehamer je na pres konferenciji ukazao da je Austrija suočena sa novim izazovom jer je virus dokazao da ne poznaje granice, praznike i stalno se menja, a omikron soj je nova opasnost, kojoj je potrebno prilagoditi se.

“Omikron je postao dominantan soj, koji je potpuno drugačiji od delte, pre svega po infektivnosti. Moramo očekivati da ćemo već sledeće nedelje imati više o 17.000 novozaraženih dnevno, a potom i više od 20.000. Ali postoje i dobre vesti, a to je da vakcinacija štiti jasno od teškog oboljenja”, naglasio je Nehamer.

On je kazao da je sada potrebno držati pod kontrolom broj novozaraženih. Istakao je da mnogi pitaju da li će biti novog lokdauna, a da je ispravno pitanje šta zajedno treba učiniti da ne dođe do novog zaključavanja. Naglasio je da se novi lokdaun ne može isključiti, ali vlada apeluje da se poštuju sve donete mere kako bi se on izbegao.

Nehamer je preneo da su usvojena tri paketa mera jedan se tiče kontrola, drugi karantina i treći zaštite. On je najavio da će vlasti povećati pritisak kontrole već od iduće nedelje.

Takođe se uvodi i obaveza kontrole 2G pravila posedovanje sertifikata o vakcinaciji ili izlečenju u prodavnicama. U prodavnicima će kontrola 2G dokumenata morati biti vršena na ulazu, ili najkasnije na kasi.

Istovremeno su sankcije pooštrene, i, kako je objasnio, ako se ustanovi da neko preduzeće ne poštuje obavezu kontrole ono može biti i zatvoreno.

Što se karantina tiče, novo pravilo ne poznaje više razne kategorije kontakt osoba. Osobe koje su dobile tri doze vakcine, ili ako su svi nosili FFP2 maske prilikom kontakta sa obolelim, izuzete su od te mere.

Karantin ubuduće traje najmanje pet dana, odnosno posle petog dana moguće je osloboditi se izolacije uz negativan PCR test.

Osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima, a koje su zaposlene u kritičnoj infrastrukturi, mogu ići na posao uz dnevni negativan test i FFP2 masku. Pozitivno testirane osobe posle petog dan izolacije mogu se osloboditi karantina.

Paket, koji se tiče karantina, stupa na snagu od 8. januara. Od 11. januara stupaju na snagu oštrije mere zaštite. Tako se uvodi obaveza nošenja maski i na otvorenom na mestima gde nije moguće držati distancu od dva metra.

Pokrajine mogu doneti dodatnu obavezu nošenja maski na mestima sa visokom frekvencijom. Takođe se pozivaju kompanije da uvedu rad od kuće svuda tamo gde je moguće.

Isto tako smanjuje se važenje Zelenog pasoša na šest meseci, što znači da će građani morati da se vakcinišu dva puta godišnje.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker