SREĆAN USKRS: Danas je najveći hrišćanski praznik po Gregorijanskom kalendaru

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve danas proslavljaju Uskrs, ali ove godine zbog pandemije korona virusa neće prisustvovati službama u crkvama.

Foto: Beta

Službe će se u crkvama služiti bez vernika.

Širom sveta večernje službe održane su u praznim crkvama i prenošene putem televizije ili interneta.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je da u ovim izazovnim vremenima treba iskoristiti priliku i da svako sebi postavi pitanja koja obično ne postavlja.

“Ova situacija nije data da bi nas uništila, da bi nas bacila u tragično raspoloženje, ovo je prilika da svi učimo, da se povezujemo i da imamo osećaj za dublje gledanje”, rekao je Hočevar.

Uskrs je, istakao je, veliki poziv da ne bismo nikad nikoga zatajili već da bismo uvek bili bliski ljudima i pomogli im.

Papa Franja pozvao je ljude, tokom večernje uskršnje mise u praznoj crkvi Svetog Petra, da se “ne prepuste strahu” i usredsrede na “poruke nade”.

Na misi koja se obično održava u punoj crkvi sa oko 10.000 ljudi, bilo je sada samo dvadesetak, uključujući nekoliko pomoćnika i hor manji od uobičajenog.

Crkve koje poštuju stari, Julijanski kalendar, među koje spada i Srpska pravoslavna crkva, ove godine Uskrs slave u sledeću nedelju, 19. aprila.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker