GORAK UKUS POBEDE: Organizatori triatlona na Srebrnom jezeru ponizili decu sa invaliditetom

Na Otvorenom prvenstvu Srbije u triatlonu koje je u subotu organizovano na Srebrnom jezeru, na poziv Sportskog saveza Veliko Gradište u revijalnoj trci učestovavala su i deca sa invaliditetom koja su na kraju jedina ostala bez medalje.

Foto: Screenshot/Facebook

Kako piše na zvaničnoj fejsbuk stranici humanitarne organizacije za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom, malignim i retkim bolestima “Srbija velikog srca” ovo je za decu bio gorak ukus pobede.

– Deca sa invaliditetom danas jedina nisu dobila medalje iako je organizator to obećao kada nas je kontaktirao za učešće. Jedina se nisu popela na pobedničko postolje, a pobedila su i sebe i nemar, odsustvo ljudskosti i odgovornog odnosa prema njima kojima trka traje celog života. Roditelji, deco izvinite što ste plakali i doživeli ono čega ne sme da bude nigde i nikada, naročito u sportu. Trčite i dalje, pobeđujte i sebe i one koji veruju u vas. Pobedićete samo ako ne odustanete – , piše na stranici organizacije “Srbija velikog srca”.

Gledajući fotografije uplakane dece nakon istračane trke, mnogo sam pobesnela jer me bole dečije suze, boli me nepravda, boli me varijanta “ajde da vam učinimo malo” pa vam podignemo prepreke za metar, jer me je sve to što sam pročitala i videla podsetilo na neki šou za javnost pod parolom “imamo mi razumevanja” a koji je očigledno krenuo po zlu.

Ova deca, i sve osobe sa invaliditetom u Srbiji svakodnevno preskaču milion prepreka od onih bukvalnih koje ih usporavaju i otežavaju funkcionisanje, do prepreka u vidu predrasuda i zanemarivanja. Oni već nose medalje jer se njihova trka teško može uporediti sa bilo kojom regularnom, samo ovi mlađi će tek to da shvate, pa možda neće više nikad plakati, ali ni učestvovati u ovim revijalnim delovima programa.

Ali sad su još mladi i ovo što se dogodilo treba im objasniti fino, na što bezbolniji način.

Nakon što je vest odjeknula, na stranici Sportskog saveza Veliko Gradište izdato je saopštenje u kojem piše:

“Zamoljeni smo od strane Sportskog saveza i predsednika Opštine Veliko Gradište da deci sa autizmom ustupimo mali deo naše trkačke staze od oko pedesetak metara pred početak Prvenstva i omogućimo prolazak dece kroz ciljnu ravninu, što smo i učinili.

Organizaciju tog dela događaja vodio je Sportski savez Veliko Gradište i nama kao organizatoru Prvenstva Srbije u triatlonu ništa više nije traženo, ali smo kao dobri domaćini svoj deci koja su bila tu, kao znak pažnje poklonili majicu.

Izvinjavamo se na nesporazumu i ako smo na bilo koji način nekog uvredili.”

Ma jok, dodala bih, samo vam se čini.

MALI POBEDNICI

U revijalnoj trci učestvovali su Vanja (Beograd), Milan i Dragor (V. Gradište), Viktor i Teodora (Desine), Aleksa (Bikinje), Nikola i Katarina (Topolovnik). Aleksa je trčao trku sa preprekama, Milan je trku istrčao dva puta, Vanja je stigao prvi dok je njegova sestra Renata u takmičarskom delu triatlona osvojila bronzanu medalju.

(Tpknews.com/Jovana Kešanski/Luftika)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker