Promocija Bećkovićeve knjige u Požarevcu

U Centru za kulturu u Požarevcu održana je promocija knjige pesama „100 mojih portreta“ autora Matije Bećkovića, u izdanju „Večernjih novosti“.

Matija Bećković čita svoje stihove

U svojoj knjizi autor na poetski način govori o ljudima koji su uticali na njegov život, od Meše Selimovića, Branka Ćopića, Dobrice Ćosića, preko Duška Radovića, Vaska Pope, Emira Kusturice, pa do Tesle, Milankovića, Njegoša, Karađorđa.

– Mnogo su veće bile šanse da završim u „Zabeli“, nego u Centru za kulturu –, rekao je šaljivo na početku promocije Bećković i time izazvao smeh i veliki aplauz publike.

Prva pesma koju je poznati pesnik pročitao zvala se „Vlajko iz Glibovca“.

– Pitao sam se da li zaista postoji to selo. Na jednoj književnoj večeri u Beču, posle čitanja te pesme, prišao mi je čovek i rekao da je on iz Glibovca. Zamolio me je da potpišem primerak knjige za njihovu seosku biblioteku – prisetio se Bećković.

O njegovoj knjizi, ali i o njemu kao piscu, nadahnuto je govorila Galina Perić, direktorka Centra za kulturu.

Galina Perić govori na promociji

– Vezujući život i pesništvo, izgrađivao je svoj svet i sebe samog. Govor o Matiji je govor o jeziku, izmaštanom i zapisanom. Knjiga koju danas predstavljamo svedoči o Bećkovićevoj osobenosti i misaonosti. Umesto memoara, dobili smo žive slike fenomena koji su gradili njegovu ličnost –, istakla je direktorka.

U muzičkom delu programa dve numere izvela je Sofija Perić, uz pratnju magistra harmonike i profesora u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“, Saše Parića.

Promociju u Požarevcu zajedno su organizovali Centar za kulturu i Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

M.V.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close