ZAKAZANA TRADICIONALNA GROBARIJADA: Pogrebnici iz cele Srbije dolaze na veselje

Pogrebnici i proizvođači pogrebne opreme iz cele Srbije okupiće se 17. septembra u Nišu na 11. Grobarijadi.

Prethodna „Grobarijada“/Foto: M.V.

Tradicionalni skup prethodni put bio je organizovan u Požarevcu 2019. godine, a potom je usledila pauza zbog korona virusa.

Ivan Stanisavljević, jedan od organizatora manifestacije, kaže da je poziv za zabavu i druženje upućen kako proizvođačima pogrebne opreme iz Srbije, tako i sa čitavog Balkana. Dodao je da je poziv za druženje u poznatom niškom restoranu upućen i novinarima tako da su dobrodošli svi koji žele da izveštavaju o tom skupu.

Deseta Grobarijada okupila je u Požarevcu više od sto pogrebnika i proizvođača opreme iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Grobarijada je prema njihovim rečima način da se barem jednom godišnje opuste i zaborave na teške trenutke koji ih svakodnevno prate u poslu.

Na skupu u Požarevcu glavna atrakcija bila je torta u obliku mrtvačkog sanduka, probodena glogovim kocem, a deljeni su i privesci u obliku mrtvačkog sanduka i pogrebnih vozila.

Okupljanje grobara neće biti prvo koje je organizovano u Nišu pošto je 2016. godine u tom gradu održan Prvi sajam pogrebne i prateće opreme. Taj skup okupio je na niškom sajmištu 20 izlagača sa juga Srbije, a otvoren je presecanjem torte u obliku mrtvačkog kovčega.

Na sajmištu su bili izloženi sanduci, venci, urne, krstovi, jastuci i pokrovi, kao i vozila za prevoz pokojnika. U specijalnoj ponudi sajma našao se poklopac za kovčeg sa klima uređajem.

Izlagači su tada kazali da se radi o veoma ozbiljnoj industriji u čitavom svetu i da se sajmovi pogrebne opreme organizuju u brojnim evropskim gradovima.

(Tpknews.com/Niške vesti)

PROČITAJ I

2 Komentari

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker