SLAVLJE POGREBNIKA U POŽAREVCU: Održana jubilarna „Grobarijada“ (FOTO)

U Požarevcu se okupili „grobari“ iz Srbije i okruženja, radi druženja i ispraćaja domaćina „Drnde“ u zasluženu penziju.

Radiša Mihajlović „Drnda“ odlazi u legendu/Foto: M.V.

Radiša Mihajlović „Drnda“ iz Požarevca, vlasnik pogrebnog preduzeća „Drnda internacional“, organizovao je jubilarnu, desetu „Grobarijadu“, u restoranu „Vitez“. Ovo je treća požarevačka „Grobarijada“ na kojoj je on bio domaćin, a prethodne dve bile su u „Jataganu“ i „Kumu“.

Kako nam je rekao Mihajlović, ovom proslavom on je obeležio 25 godina rada svoje firme i svoj odlazak u zasluženu penziju.

– Planiram da uživam u penziji i da putujem, a posao prepuštam svom sinu Milanu. Moja supruga Ljiljana Ristić i ja imaćemo savetodavnu ulogu. I moja ćerka bavi se pogrebnim poslom, ali u Nemačkoj i sa njenom firmom uspešno sarađujemo – rekao je Mihajlović.

Drnda sa suprugom otvara prvi grobljanski ples/Foto: M.V.

Na „Grobarijadu“ je došlo oko 250 gostiju iz Srbije i republika bivše Jugoslavije, iz Rumunije, Bugarske i Italije, kao i brojni mediji iz Srbije i okruženja. Ispred restorana „Vitez“ bile su postavljene kočije iz tridesetih godina prošlog veka, ali i najmoderniji „mercedes“, da se vidi kako su se nekad prevozili pokojnici, a kako se to danas čini. Prema rečima Mihajlovića, porodice pokojnika najviše traže „mercedes“, naročito od kako je u njemu dovezao telo nekadašnjeg predsednika Srbije, Slobodana Miloševića.

Goste su na ulazu dočekivale hostese u crnoj odeći i raspoređivali ih za stolove koji su bili u crno-crvenoj boji. Na posluženju su bili slatkiši u obliku lobanja i vampirskih zuba i čips u vidu krila šišmiša, a delili su se i prigodni suveniri, privesci, upaljači i olovke. Na ulazu je koktel majstor Dejan Jevremović služio koktele „Devičanska krv“, „Drakulin mozak“, „Vampirski koktel“, a najviše se tražio koktel od vina Save Savanovića, najpoznatijeg srpskog vampira. U sali je svirao orkestar iz Smoljinca, a najomiljenije bilo je „grobarsko kolo“, od kojih je, prvo u nizu, poveo domaćin sa suprugom.

Vlasnik pogrebnog preduzeća „Lapa“ iz Loznice sa poklonom vino u orginalnom pakovanju/Foto: M.V.

Među gostima je bio i Dalibor Duspara iz pogrebnog preduzeća „Lovrinac“ iz Splita, koji je prvi put na „Grobarijadi“ i koji je oduševljen slavljem i gostoljubivošću domaćina. Tu je bio i Jakob Škarin iz pogrebnog preduzeća „Čempres“ iz Šibenika, takođe oduševljen prijemom. „Nadamo se da će neko od narednih slavlja pogrebnika biti održano i u Hrvatskoj“, rekli su nam Duspara i Škarin. Oni su dodali da je posao pogrebnika izuzetno težak i da moraju da isključe emocije, jer drugačije ne bi mogli da se bave njime.

Na proslavi je Mihajlović održao emotivni govor, opraštajući se od svog životnog poziva. On je uručio simbolični ključ firme svom sinu Milanu i poželeo mu da ga nadmaši u budućem poslovanju. Ključ je uručio i ćerki Sanji i zetu iz Nemačke, uz želju da ona i brat i dalje uspešno sarađuju. Zatim je Mihajlović glogov kolac, koji simbolnično predstavlja „Grobarijadu“, predao domaćinu naredne proslave – Ivanu Stanisavljeviću, vlasniku pogrebnog preduzeća „Had“ iz Niša.

Za goste je poslužena bogata gozba, na kojoj je meni bio sastavljen od jela nazvanih po junacima poznatog domaćeg filma Dušana Kovačevića „Maratonci trče počasni krug“. Služeno je Đenkino predjelo, Mirkova čorba, roštilj Bili Pitona, Pantelijino pečenje i Aksentijeva salata. Na kraju gozbe izneta je „Kristinina torta“, teška 60 kilograma, u obliku mrtvačkog sanduka.

„PARTIZANOVO VEČE“

Neki od gostiju šalili su se da je ova „Grobarijada“ trebalo da se zove „Partizanovo veče“, jer su navijači ovog kluba poznati kao „grobari“. Duspara iz Splita rekao je da je nekad bio vatreni navijač „Partizana“, i da je plakao kad je poginuo centarfor ovog kluba, Dragan Mance, 1985. godine. On kaže da i danas ceni ovaj klub, ali navija za splitski „Hajduk“.

KREMACIJA

Mihajlović je rekao da bi rado uveo kremaciju umesto klasične sahrane, ali da je za to kod nas još uvek rano, zbog predrasuda i vere. Gosti iz Hvatske rekli su da u unutrašnjosti njihove zemlje 80 odsto su klasične sahrane a 20 odsto kremacije, a u Zagrebu obratno, jer im je tako jeftinije.

POKLON

Domaćin je od svojih gostiju primao i poklone. Među njima najzanimljiviji bio je poklon od kolege iz pogrebnog preduzeća „Lapa“ iz Loznice, koji je bio u obliku mrtvačkog sanduka, a u njemu je bilo vino sa etiketom u vidu umrlice, na kojoj je pisalo „Šardone Kovačević“.

RENOME

Pogrebno preduzeće „Drnda internacional“ osnovano je 1994. godine i vremenom je postalo poznato širom Srbije, ali i van njenih granica. „Mislim da je naša firma odavno prevazišla i našu zemlju i region, jer poslujemo ne samo na evropskom, već i na svetskom nivou“, rekao je Mihajlović.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker