UBIJENO 4.551 SVINJA: Za uginule i ubijene svinje zbog afričke kuge predviđena je puna finansijska nadoknada

U Srbiji je do srede 17. jula, izvršeno oko 290.000 aktivnih nadzora kod domaćih i divljih svinja, i uzeto više od 12.000 uzoraka krvi za molekularna ispitivanja na afričku kugu svinja (AKS).

Kako su rekli u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, njihove službe sprovode nadzor na gazdinstvima sa svinjama, prema planu u kontinuitetu.

Prema izveštaju ministarstva poljoprivrede, kod domaćih svinja ove godine prvi slučaj je potvrđen 04. januara u opštini Bosilegrad, Pčinjski upravni okrug. Uprava za veterinu je u 2023. donela 58 rešenja o proglašenju zaraženog i ugroženog područja od AKS kod domaćih svinja.

Do danas je na 617 gazdinstava na teritoriji 26 opštine u 10 Upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski i Grad Beograd) potvrđeno 1.083 slučajeva AKS kod domaćih svinja, od čega je 491 uginulih. U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 4.551 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Nadležni napominju da je za uginule i ubijene svinje predviđena puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja i to po hitnom postupku.

Afrička kuga svinja (AKS) je virusna bolest domaćih i divljih svinja. Glavni izvor bolesti su divlje svinje, a kada se jednom bolest prenese na domađe svinje, glavni faktori koji povećavaju rizik od širenja su neadekvatne merama biološke sigurnosti i ljudsko ponašanje.

(Tpknews.com/Politika)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker