CENE RASTU: Zbog poskupljenja goriva uskoro će sve da poskupi!

Geopolitička dešavanja će se odraziti i na tržište Srbije kada je reč o cenama goriva, pa se mogu očekivati poskupljenja, rekao je Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta.

On je za RTS naveo da je tržište osetljivo i da su prognoze nezahvalne.

Zbog napete situacije u Venecueli, uz američke sankcije, cena barela sirove nafte je dostigla 73 dolara, što je 40 odsto više u poređenju sa cenama krajem prošle godine. Skok cena crnog zlata pogađa ceo svet, a posebno evropsko tržište, koje je uvozno zavisno, pa tako i Srbiju. Od ukupne potrošnje nafte i derivata naša zemlja uvozom pokriva dve trećine.

Cene goriva na pumpama u Srbiji od februara su već porasle u proseku za šest dinara, a počela je da raste i cena gasa za automobile, koja je do sada padala.

Goran Radosavljević je rekao da, što se tiče TNG-a, u ovom trenutku postoji vanredna situacija, jer je upumpana nafta lošijeg kvaliteta i onda su zemlje koje koriste naftovod iz Rusije, a to su Nemačka, Poljska, Slovačka i Mađarska, zaustavile uvoz dok se problem ne reši. Ističe da je reč o potpuno vanrednoj situaciji jer cena TNG-a sezonski inače pada u ovo doba godine, ali napominje da je čitavo tržište osetljivo na promene.

Kada je reč o globalnim dešavanjima koja utiču na cenu nafte, kaže da u trenutku kada cene idu gore-dole svaki događaj može da poremeti cenu – navodi da bi Iran mogao da obustavi isporuke, dogovor OPEK-a, dešavanja u Venecueli, kao i najave Rusije i Kine da neće poštovati embargo. Geopolitičke tenzije ne samo da su uzburkale svetsko naftno tržište, već se skoro nije desilo da u istom trenutku ima ovoliko rizika koji kroje cenu barela.

„Sve to nas stavlja u kontekst velike neizvesnosti, a kad je neizvesnost, onda cena raste“, kaže Radosavljević.

Dodaje da se to neće odmah odraziti na tržište Srbije, jer se nafta kupuje na odloženi period i dogovara se unapred, a postoje i zalihe. Međutim, kako kaže, ako se trend nastavi, mogla bi se očekivati poskupljenja.

(Tpknews.com/Telegraf.rs)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker