70 MILIONA: Uređenje ergele „Ljubičevo“ pomažu i grad i država (FOTO)

U uređenje legata kneza Miloša ulaže se 70 miliona dinara, od čega država obezbeđuje 40 miliona, a ostalo grad Požarevac.

Konji u ergeli

U ergeli „Ljubičevo“ ovih dana odvijaju se brojni radovi na više lokacija, kako bi se što spremnije dočekale predstojeće „Ljubičevske konjičke igre“. Kako nam je rekao Mirko Stojanović, direktor JP „Ljubičevo“, trenutno se radi na obnavljanju štala i manježa, kao i uređenja šetačke zone.

– Prva štala za smeštaj konja već je 60 odsto gotova, a do kraja godine, pored nje, biće završena i druga štala kao i manjež za konje. Takođe, rekonstruišemo pešačku zonu i javnu rasvetu, na površini od oko 2.000 kvadrata. U ove radove ulaže se 70 miliona, od čega država daje 40, a 30 grad iz budžeta – kazao je Stojanović.

Radovi u jednoj štali

Ergela je iz godine u godinu sve uređenija, o čemu svedoči i veliki broj posetilaca svih generacija. Prošle godine obnovljena je trofejna sala, a završen je i „Avantura park“ za decu od 6 do 12 godina, kao i trim staza sa teretanom. – Posećenost „Avantura parka“ nadmašila je sva naša očekivanja. Svakodnevno dolaze deca iz grada i okoline, a posećuju nas i u okviru školskih ekskurzija. I na trim stazu i teretanu svakog dana dolaze rekreativci, jer ovde imaju odlične uslove za trčanje i vežbanje – rekao je Stojanović. Osim navedenog, gosti mogu da uživaju i u vožnji fijakerom koji vuku dva lipicanera, ukoliko ranije najave svoj dolazak.

Ergela ima i svoju ekonomiju, jer sama uzgaja stočnu hranu za konje. Trenutno imaju zalihe za oko 2,5 godine, tako da su konji unapred obezbeđeni. – Semensku pšenicu smo posejali na 80 hektara i imali smo odličan prinos, šest tona po hektaru. Imali smo i odličan prinos ovsa sa oko 40 hektara, a nadamo se i odličnom rodu kukuruza, koji smo zasejali na 130 hektara –, rekao je Stojanović. Imaju i 25 hektara lucerišta formiranog prošle godine, kao i ovogodišnje lucerište na 10 hektara, dok je ostalo zemljište pod pašnjacima i livadama sa kojih kose travu za ishranu konja.

Direktor JP „Ljubičevo“ Mirko Stojanović

Stojanović se na čelu „Ljubičeva“ nalazi oko 3,5 godina. Za to vreme, uz veliku pomoć grada, uspeo je da izvuče preduzeće iz krize i postigne pozitivno poslovanje. – Prošle godine imali smo dobit od 9 miliona dinara, iako je ta godina bila sušna i usevi su slabo rodili. Usevi su sada odlični i očekujemo još veću dobit do kraja godine –, rekao je Stojanović. Sve radove oko useva sami obavljaju, a ove godine grad im je obezbedio kupovinu traktora, kako se ne bi više plaćalo trećim licima za takve usluge. – Mehanizacija je prilično stara, najmanje 35 godina i često se kvari. Ipak, uspevamo da sve sami odradimo, čime ostvarujemo znatnu uštedu –, rekao je direktor.

Velika ušteda postignuta je i smanjivanjem broja zaposlenih, sa zatečenih 41, koliko ih je bilo pre tri i po godine, kada je Stojanović došao na čelo „Ljubičeva“, na 17, koliko ih sada ima. – Optimalno bi bilo da imamo još pet štalskih radnika i jednog traktoristu. Međutim, njih možemo da agažujemo samo na određeno, dok traje zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Fale nam i jahači, ali oni hronični nedostaju u Srbiji, jer zbog malog broja trka odlaze u inostranstvo –, rekao je Stojanović.

Turističku ponudu „Ljubičeva“ upotpuniće i veliki lavirint, kakvog nema na našim prostorima, jer će se prostirati na površini od 2,5 hektara. Javna nabavka za lavirint je gotova i njegovo formiranje počeće tokom jeseni, jer je to pogodno vreme za sadnju sadnica. Postaviće se i sistem za zalivanje i sve zajedno, ti radovi koštaće oko šest miliona dinara, koje obezbeđuje grad Požarevac. – Zahvalni smo gradonačelniku Banetu Spasoviću, jer napretka ergele i vraćanja njenog starog sjaja ne bi bilo da nije njegove podrške i pomoći. Zahvalni smo i Republici Srbiji I predsedniku Vučiću jer nam mnogo pomažu oko investicija, kako bi ergela imala što bogatiju turističku ponudu I što pre vratila stari sjaj najstarije srpske ergele“, rekao je Stojanović.

SARADNJA

„Imamo odličnu saradnju sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom „Požarevac“, čije savete primenjujemo kod gajenja useva. Baš su ovih dana dolazili da pogledaju ogledno polje sa kukuruzom, površine 10 hektara, i zadovoljni su, jer se držimo njihovih uputstava“, kaže Stojanović.

KONJI

„Trenutno imamo 60 priplodnih i trkačkih konja. Nedavno je Megabajt osvojio drugo mesto u Šapcu, a Karma četvrto. Učestvovaće i na LjKI, zajedno sa Tijaretom, ako bude spreman do tada“, kazao je direktor „Ljubičeva“.

JAVNI RADOVI

Da bi u ergeli obavili sve planirane poslove, angažovali su izvođače javnih radova, njih 15, koji rade na čišćenju, košenju i krečenju, sređivanju I održavanju ergele. Oni za te poslove dobijaju neto zaradu od 25.000 dinara mesečno, plus putne troškove.

REŠENI DUGOVI

Stojanović je na čelo „Ljubičeva“ došao u martu 2015. godine. Dugovi su bili veliki, računi blokirani, radnici nisu primali plate, a hrane za konje bilo je 2,6 tona, što je dovoljno samo za pola meseca. Danas dugova više nema, računi su odblokirani, radnici redovno primaju plate, a hrane za konje ima oko 20 vagona ili za 2,5 godine.

SORTSKA USTANOVA

Gradonačelnik Bane Spasović izjavio je kako očekuje da JP „Ljubičevo“ postane sportska ustanova. „Mi smo spremni za realizovanje takve ideje, da od preduzeća postanemo javna ustanova. Imamo uslove za to, samo treba sprovesti pravnu regulative I nadam se, da će se do kraja godine sve završiti“, kazao je Stojanović.

Momčilo Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker