UNAIDS POTVRDIO: Majmunskim boginjama najviše zaraženih muškaraca koji imaju seks sa muškarcima

Zajednički program Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS (UNAIDS) upozorio je da stigmatizirajući jezik koji se koristi u izveštavanju o virusu majmunskih boginja može ugroziti javno zdravlje.

Screenshot

Više od 100 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva virusa majmunskih boginja do sada je prijavljeno u skoro 20 zemalja u kojima virus nije endemičan. Većina infekcija je prijavljena u Evropi, ali potvrđeni i sumnjivi slučajevi prijavljeni su na Bliskom istoku, u Severnoj Americi i Australiji.

UNAIDS je rekao da je “značajan deo” nedavnih slučajeva majmunskih boginja identifikovan među homoseksualcima, biseksualcima i drugim muškarcima koji imaju seks sa muškarcima. Ali prenos je najverovatnije bliskim fizičkim kontaktom sa obolelim od majmunskih boginja i mogao bi uticati na bilo koga.

“Stigma i okrivljavanje potkopavaju poverenje i sposobnost da se efikasno odgovori tokom epidemija poput ove”, rekao je zamenik izvršnog direktora UNAIDS-a Matthew Kavanagh.

“Iskustvo pokazuje da stigmatizujuća retorika može brzo onemogućiti odgovor zasnovan na dokazima izazivanjem ciklusa straha, odvraćanjem ljudi od zdravstvenih usluga, ometanjem napora da se identifikuju slučajevi i podsticanjem neefikasnih, kaznenih mera.”

Majmunske boginje su obično blagi virus koji može izazvati groznicu, glavobolju, kao i karakterističan kvrgav osip na koži, ali može biti i težak. Simptomi obično nestaju nakon dve do četiri nedelje. Bolest se smatra endemskom u 11 afričkih nacija.

Postoje dva glavna soja: soj Kongo, koji je teži – sa smrtnošću do 10 posto – i zapadnoafrički soj, koji ima stopu smrtnosti od 1 posto slučajeva.

Kavanagh je rekao da UNAIDS ceni LGBTI zajednicu što je prednjačila u podizanju svesti o majmunskim boginjama i ponovio da ova bolest može pogoditi bilo koga.

“Ova epidemija naglašava hitnu potrebu da lideri ojačaju prevenciju pandemije, uključujući izgradnju jačih
kapaciteta predvođenih zajednicama i infrastrukture za ljudska prava kako bi se podržali učinkoviti i nestigmatizujući odgovori na epidemije”, dodao je Kavanagh.

SZO je u ponedjeljak saopštila da se epidemije majmunskih boginja u neendemskim zemljama mogu obuzdati i da se zaustavi prenos virusa s čovjeka na čovjeka.

“Želimo zaustaviti prenos sa čoveka na čoveka. To možemo učiniti u neendemskim zemljama… Ovo je situacija koja se može obuzdati,” rekla je voditeljka SZO-a za nove bolesti Maria Van Kerkhove uživo na društvenim mrežama zdravstvene agencije UN-a.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker