DONETA ODLUKA: Od prvog juna bez maski u Austriji, a od jeseni, opet sve po starom?!

Austrija od prvog juna, privremeno stavlja van snage obavezu nošenja maske, saopštio je danas ministar zdravlja Johanes Rauh.

Foto: Getty Images

U protekloj nedelji vođena je intenzivna diskusija o maskama, pošto su trgovci namirnicama zahtevali da se ukine obaveza nošenja maski.

Od prethodnog većeg popuštanja korona mera, sredinom aprila, obaveza nošenja FFP2 maski važila je za zatvorene prostore u bolnicama, domovima, javnom prevozu, taksi prevozu, kao i u prodavnicama životnih potrepština kao što su supermarketi, drogerije, i slično, ali i u ustanovama.

Obaveza nošenja maski produžena je pre nekoliko nedelja do osmog jula, a na insistiranje sindikata i trgovaca, ona se ukida početkom juna.

„Imamo pozitivan razvoj, broj novozaraženih je pao ispod 2.000, a smanjio se i broj obolelih u bolnicama na ispod 600. Zbog toga smo odlučili da privremeno ukinemo, od prvog juna, obavezu nošenja maski”, rekao je Rauh, prenosi Tanjug.

On je ukazao da obaveza nošenja FFP2 maski ostaje jedino u bolnicama i ustanovama za negu. Nova uredba, s tim u vezi, biće na snazi tri meseca.

Rauh je rekao da i bez obaveze preporučuje građanima da na mestima na kojima je gužva, nose maske kao zaštitnu meru.

„Ovo je samo privremeno obustavljanje obaveze nošenja maski. Polazimo od toga da će se maske vratiti. Svi scenariji za jesen ukazuju da ćemo imati novi soj i novi talas, pa će biti potrebne zaštitne mere”, objasnio je on.

Ministarka za ustavna pitanja Karoline Edštadler saopštila je da je odlučeno da se zakonska obaveza vakcinacije protiv koronavirusa i dalje, zbog povoljne epidemiološke situacije, stavi van primene.

Ona je rekla da trenutno nije opravdano primenjivati zakon o obaveznoj vakcinaciji, pa će i dalje biti privremeno stavljen van snage.

„Ja sam sredinom februara imala koronu. Tri puta sam vakcinisana i znam da vakcina štiti. Pandemija nije prošla i ne znamo šta će biti na jesen. Zato apelujemo na građane da se vakcinišu”, kazala je Edštadler.

Od prvog juna u školama više neće biti testirani đaci. U slučaju pojave novih slučajeva oboljenja od korone u razredu postojaće mogućnost za sprovođenje antigenskih testova.

Za sada je nejasno da li će se testiranje ponovo uvesti na jesen, uz obrazloženje da sve zavisi od situacije.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker