ZBOG NEIZMIRENOG DUGA DRŽAVE: Mlinari prinuđeni da smanje isporuku brašna T-500 u malim pakovanjima

Udruženje mlinarske, pekarske i testeničarske industrije Srbije „Žitounija“ saopštilo je danas da će, zbog duga države od 240 miliona dinara za brašno tipa 500, čija je cena zamrznuta, mlinovi biti prinuđeni da trgovinama smanje isporuke tog brašna u manjim pakovanjima do pet kilograma.

Foto: B.V.

„Mlinovi su u februru, martu i aprilu ove godine bili prinudjeni da pšenicu kupuju na tržištu jer je Republička direkcija za robne rezerve nije isporučila po subvencionisanim cenama, a brašno u pakovanjima od kilogram do pet kilograma su prodavali po zamrznutim cenama od 36 do 44 dinara, zavisno kako je kod kog proizvođača zatečeno stanje pre ograničavanja rasta cea u novembru prošle godine“, rekao je danas za Betu direktor tog udruženja Zdravko Šajatović.

Dodao je da zbog rasta cene pšenice na tržištu, koja je sada 42 dinara po kilogramu, više nije moguće prodavati brašno po cenama od 36 do 44 dinara jer je u vreme ograničavanja cene brašna pšenica koštala 23 dinara.

Mlinari, prema njegovim rečma, sada prave velike gubitke u proizvodnji brašna i biće prinuđeni da smanje isporuku mailh pakovanja, do pet kilograma i brašno ponude u većim pakovanjima, od 25 kilograma čija cena nije zamrznuta.

Šajatović je rekao da ni posle više intervencija nisu dobili odgovor od države kada će platiti dug.

„Minimalna cena brašna, sada kada je cena pšenice dostigla 42 dinara je 54,6 dinara“, rekao je Šajatović.

„Žitounija“ je, kako je rekao, nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija dostavila veliki broj zahteva i urgencija da u skladu Zakonom o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda iz budžeta mlinovima hitno isplate razliku između stvarne tržišne i uredbom ograničene cene brašna tipa 500 za februar, mart i april, ali bez ikakvog uspeha“, naveo je Šajatović.

Dodao je da će „zbog neodgovornog postupanja nadležnih ministarstava finansijski onesposobiti mlinove da u predstojećoj žetvi kupe i uskladište odgovarajuće količine pšenice iz ovogodišnjeg roda“.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker