GRAĐANI IZAŠLI NA ULICE! Protest protiv autokratije Aleksandra Vučića ispred predsedništva Srbije (VIDEO)

Ogromno nezadovoljstvo građana, koji su svako veče u 20.05 izazivali buku širom Srbije, prenelo se sa prozora i balkona na ulicu. Večeras su se ispred Predsedništva okupili građani protiv diktature i režima Aleksandra Vučića.

Screenshot

Skup ispred Predsedništva je počeo velikim aplauzom za zdravstvene radnike u 20 časova, da bi potom aplauz prerastao u buku protiv Vučićevog režima.

Veliki broj građana došao je sa pištaljkama i rekvizitama koje stvaraju buku, tako da se može reći da se buka preselila na ulicu.

Okupljenim građanima obratio se Srđan Milivojević.

– Evo nas prvi put posle policijskog sata, epidemije korone i uvođenja tiranije u našoj zemlji. Molim vas da još jednom pozdravite velikim aplauzom lekare koji su sa nama. Hvala svim lekarima, koji su večeras ovde sa nama. Moram da se obratim diktatoru: Tiranine Aleksandre Vučiću, evo smo se vratili iz šopinga u Milanu. Fali nam 14 lekara najmanje. Od njih se opraštamo uz pesmu “Marš na Drinu”. Neka ova pesma poslednji put bude pesma žalosti. Fali nam 200 građana Srbije, Stanika Gligorijević, Omer Mehić, fali nam čuvar iz Savamale, devojčica pregažena na pešačkom prelazu, fali nam Slavko Ćuruvija, Stambolić, Zoran Đinđić i to ide sve na račun diktatora. Pozivam vas da napravimo lanac oko Predsedništva – rekao je Milivojević.

Kako naš novinar javlja, građani prave veliku buku i oseća se veliko nezadovoljstvo kod njih. U jednom momentu, lider Dveri Boško Obradović preskočio je ogradu ispred Predsedništva i otišao do ulaznih vrata.

Za njim je nedugo potom krenula grupa okupljenih građana, koji uzvikuju “Vučiću, odlazi”.

Uzavrele strasti smirio je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, nakon čega su se građani vratili u park. Nakon toga, počeli su polako da se razilaze.

I do proglašavanja vanrednog stanja i čitave situacije sa koronavirusom, nezadovoljstvo je bilo veliko. Protesta na ulicama je bilo subotom, nezadovoljnih je bilo iz svih struktura društva, a oni koji su bili neodlučni, odlučili su u vreme vanrednog stanja.

Da je država nesposobna da se nosi sa krizom, da na površinu isplivavaju nekompetentni stranački kadrovi postavljeni na čela važnih ustanova, da su institucije ugašene i u službi vladajuće stranke, da se zakon selektivno primenjuje, sve se to moglo videti u ovom periodu kada se društvo suočilo sa epidemijom.

I onima kojima nije bilo jasno – sada jeste. Oni koji su ostali da tvrde kako u Srbiji cvetaju ruže, sve je manje, jer je sve manje onih koji bi za protivuslugu, novčanu, radno mesto, menjali istinu. Srbija se budi, dokaz je večerašnji skup protiv diktature, ispred Predsedništva.

Čini se da je narod krenuo u novu, demokratsku ofanzivu na slobodu. Čini se da više nema kočnice i da sloboda mora doći u Srbiju.

Energija, raspoloženje, optimizam oseća se među narodom, okupljenim na ulici. Sve to protkano je velikom dozom nezadovoljstva.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close