UMESTO SUVENIRA, NAPREDNJACI SA MORA DONOSE SIFILIS! Veliki broj zaraženih pacijenata u ordinacijama

U ordinacijama se beleži porast broja pacijenata koji traže pomoć zbog polno prenosivih bolesti, kako se nezvanično saznaje, najveći broj zaraženih su mahom članovi SNS-a, a lekari upozoravaju da će do kraja sezone godišnjih odmora taj broj biti još veći.

Foto: Gettyimages

Doktor Milan Bjekić, dermatovenerolog Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, za “Novosti” kaže da je sifilis najučestalija polna bolest sa kojom se susreće.

– Infekcija sifilisom je u trendu rasta u poslednjih 10 godina i taj rast je i dalje konstantan. Posle sifilisa, najučestalija je hlamidija, dok je na trećem mestu gonoreja – kaže dr Bjekić.

Sagovornik “Novosti” navodi da se najveći broj pacijenata zarazi tokom letnjih meseci i odmora na raznim destinacijama, gde mnogi ne vode računa o zaštiti tokom stupanja u polni odnos.

– Prvi simptomi sifilisa su pojava ranica na polnom organu koje ne bole i blagi otok limfnih žlezda. Ovi znaci bolesti se spontano povlače bez lečenja, i tada infekcija prelazi u drugu fazu kada se javlja osip po trupu, rukama i stopalima. Najveći broj pacijenata dolazi na pregled baš u drugoj fazi bolesti, jer su im početne ranice izbile unutar usne duplje ili vaginalne i analne regije pa su ostale neprimećene – navodi dr Bjekić.

Da bi lekar dokazao da je reč o sifilisu, dovoljan je uzorak krvi u kojem se traga za antitelima na ovo oboljenje. Ovu analizu moguće je dobiti o trošku redovnog zdravstvenog osiguranja. Kada je o hlamidiji i gonoreji reč, uput za testiranje na ove infekcije može se dobiti kod izabranog lekara i takođe se analiza finansira o trošku državnog osiguranja.

– Period kada će se ispoljiti znaci zaraze sifilisom traju od tri nedelje do 90 dana – pojašnjava dr Bjekić. – Dakle, svi oni koji nakon dvadesetak dana posle rizičnog kontakta primete neke promene, pre svega na svojim genitalijama, trebalo bi da potraže pomoć lekara.

U Srbiji je tokom 2021. godine zvanično registrovano 238 inficiranih sifilisom, iako su mnogi smatrali “da je to bolest koja je otišla u istoriju”.

– U celom svetu je trend rasta infekcije sifilisa, pa je tako i u našoj zemlji – kaže dr Bjekić i ukazuje da trenutno nije moguće da se utvrdi odakle nam dolazi najveći broj inficiranih.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker