PLATA I DO 118.000 DINARA: Gradi se nova fabrika u Požarevcu

Grad Požarevac je bez naknade ustupio zemljište od 40 ari mešovitom preduzeću Bambi Sakces za izgradnju pogona za preradu i proizvodnju kafe.

Fabrika, radnici/Foto: Shutterstock

Pogon bi trebalo da se nalazi u Severnom bloku nove industrijske zone, prenosi portal Ekapija.

Kako se navodi, preduzeće Bambi Sakces bilo je u stečaju do aprila 2019. godine, kada je rešenjem Privrednog suda u Požarevcu postupak obustavljen, a nakon prodaje stečajnog dužnika preduzeću Agrofood International iz Beograda za iznos od 55,7 miliona dinara.

Ta beogradska firma, osnovana u februaru 2019. godine, naknadno je sedište firme prebacila iz Beograda u Požarevac, a njen osnivač je preduzeće Agri Commodity iz grada Sandanski u Bugarskoj.

Predviđeno je da nakon što Grad Požarevac ustupi zemljište bez naknade, Bambi Sučeš konkuriše za subvencije iz lokalnog budžeta u visini od 50.000 evra za izgradnju hale.

Montažni poslovno-proizvodni objekat trebalo bi da ima površinu od 1.600 m2, dok je projektovani kapacitet fabrike 200 tona mesečno pržene, mlevene i ostalih vrsta napitaka na bazi espreso i tradicionalne kafe.

U biznis planu je navedeno i da je u startu planirano zapošljavanje 12 radnika, a u narednih 6 do 12 meseci još 10, od kojih bi pojedini trebalo da budu upućeni i na specijalne obuke u matičnim fabrikama u Bugarskoj i Grčkoj.

Prosečna neto zarada u fabrici po postizanju pune uposlenosti proizvodnje biće 50.000 dinara, odnosno 35.000 dinara minimalna neto zarada za zaposlene sa ŠS, do 118.000 dinara za zaposlene sa VŠ.

U prvom dopisu Gradu Požarevcu bugarski investitor je predstavljen kao poznati dugogodišnji proizvođač kafe sa četiri fabrike u okruženju – u Bugarskoj, Grčkoj, Albaniji i Severnoj Makedoniji i predstavništvima u Moskvi i Izmiru.

Inače, tržišna vrednost zemljišta koje se ustupa je oko 50.000 evra.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Ma fenomenalni su! Ustupe plac koji kosta desetine hiljada evra, dovedu struju, vodu, kanalizaciju, ograde im sve to, daju im iz budzeta 50 000 evra nasih para, a oni zaposle 12 ljudi!!!! Koga vi ovde zezate, sram vas bilo!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker