Opština Žagubica privodi kraju još jednu uspešnu poslovnu godinu

Posle brojnih projekata u 2018. godini, planiraju se novi, koji će se realizovati iz budžetskih sredstava i uz pomoć države.

Safet Pavlović, predsednik opštine Žagubica

Od dolaska na vlast 2012. godine, rukovodstvo opštine Žagubica kao svoj prioritet odredilo je vodosnabdevanje, jer je zdrava pijaća voda najbitnija za građane. Obezbeđeno je normalno vodosnabdevanje, izgradnjom vodovoda, u naseljima Ribare, Izvarica, Selište, Sige, Milanovac, Krupaja, Bliznak, dok je u Suvom Dolu zamenjen deo azbestnih cevi. U toku je priprema za izradu projektno-tehničke dokumentacije za proširenje vodosistema „Belosavac“, koje obuhvata zamenu azbesnih cevi od Belosavca do Žagubice i kompletan vodosistem za Milatovac, Jošanicu i Vukovac, čime bi sva naselja opštine Žagubica imala kvalitetnu pijaću vodu.

Osim vodosnabdevanja, radilo se i na putnoj infrastrukturi. „Najveću zahvalnost dugujemo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ličnom angažovanju u potpunom rekonstruisanju puta od Krepoljina do Žagubice u 2017.godini, a od Krepoljina do Petrovca u tekućoj godini. Time je put od Žagubice do Petrovca, i dalje ka glavnom gradu, potpuno rekonstruisan. Urađena je i rekonstrukcija puta od Krepoljina do Siga u dužini od 5 km, a na proleća očekujemo nastavak prema naselju Krupaja, sve do susedne opštine Despotovac. Takođe, očekujemo da će se raditi i put od Žagubice preko Laznice, pa prema Majdanpeku“, rekao je predsednik opštine Žagubica, Safet Pavlović.

Osim uređenja infrastrukture, bitno je i zapošljavanje, pa opštinsko rukovodstvo svakodnevno pokušava da dovede novog investitora koji bi otvorio pogon za preradu ili proizvodnju. Međutim, da li zbog udaljenosti od auto puta ili Beograda ili nekog drugog razloga, investitora za sada nema. Opština raspolaže sa četiri lokacije od 3 do 5 hektara, koje besplatno nudi potencijalnim investitorima koji bi, prema skupštinskoj odluci, bili oslobođeni plaćanja svih taksi, a potrebne dozvole dobile bi se u rekordnom roku.

Žagubica

„Opština Žagubica je stvorena za turizam, zbog prirodnih lepota i nezagađene sredine. Međutim, problem je nedovoljan broj turističkih objekata i udaljenost od velikih gradova, pa su u ovoj delatnosti prihodi nedooljni“, rekao je Pavlović. On se nada da će se izgradnjom, odnosno rekonstrukcijom puta od Žagubice do Požarevca i većim ulaganjem u seoski turizam, promeniti aktuelno stanje, jer Žagubica raspolaže izuzetnim prirodnim lepotama.

Poslednjih godina radilo se i na unapređenju uslova rada u školama. „Kompletno smo rekonstruisali OŠ „Jovan Šerbanović“ u Laznici, zatim OŠ „Moša Pijade“ u Žagubici, a potom i OŠ „Jovan Šerbanović“ u Krepoljinu. U 2018. godini Tehnička škola je potpuno rekonstruisana, uz ulaganje 20 miliona dinara iz opštinskog budžeta. U skorašnje vreme, preko Kancelarije za javna ulaganja, očekuje nas kompletna rekonstrukcija izdvojenih odeljenja u naseljima Sige i Bliznak“, kazao je Pavlović.

Radovi se izvode i u Domu zdravlja u Žagubici. U njemu je otpočeo projekat rekonstrukcije grejanja i izgradnje centalne klime, u vrednosti od oko 10 miliona dinara. Osim toga, radilo se i na obnovi domova kulture, a taj projekat biće završen tokom naredne godine. Osim tekućim poslovima, opština je morala da se bavi i vanrednim, zbog poplave od 2. avgusta, koja je nanela nesagledive posledice građanima Žagubice i ostalih naselja. Njoj je prethodila i poplava u junu mesecu, u naseljima donje reke. Intenzivna sanacija i sređivanje naselja i rečnih korita je trajala preko 40 dana, ali se i dalje osećaju posledice.

„Posle poplava saniran je veliki broj atarskih puteva, očišćeno korito reke Tisnice i Mlave, urađeni su nasipi od kamena u saradnji sa JP „Srbija vode“. Očekujemo pomoć ok Kancelarije za javna ulaganja, kojom bi se građanima koji su pretrpeli elementarnu nepogodu donekle nadoknadila šteta koja je nastala na objektima za stanovanje“, rekao je Pavlović.

Velika pažnja u Žagubici poklanja se i mladima, pa se tako stipendiraju učenici, studenti i apsolventi. U 2018. godini stipendirali su ukupno 101 studenta, i za to su izdvojena 4 miliona dinara, koliko će se izdvojiti i naredne godine, a sve u cilju smaljenja troškova roditeljima koji školuju decu. „Uprkos tendenciji odlaska mladih ljudi iz Srbije, što se posebno dešava u nerazvijenim opštinama među kojima je i Žagubica, rukovodstvo se veoma zalaže da zadrži mlade školovane ljude“, rekao je Pavlović.

Značajna sredstva izdvajaju se i za socijalna davanja, direktno preko Centra za socijalni rad ili indirektno preko različitih subvencija i povlastica. Za servis „Pomoć u kući za stara i iznemogla lica“ izdvaja se 3 miliona, a za pomoć u rađanju i roditeljstvu oko 10 miliona. Obezbeđen je i besplatan boravak dece u vrtiću, a omogućen je i besplatan prevoz putnika u celoj opštini i za to se izdvaja oko 30 miliona.

U 2019. godini opština Žagubica započeće realizaciju važnih projekata. Planiraju asfaltiranje ulica u naseljima u vrednosti oko 100 miliona, kako iz budžeta, tako i uz pomoć države, kao i izgradnju vodosistema za Milatovac, Jošanicu i Vukovac. Završiće obnovu svih domova kulture i izgradiće par dečijih igrališta u nekoliko naselja i urediti njihove centralne delove. Ipak, kao najvažniji zacrtani cilj koji nastojimo da ostvare je dovođenje investitora koji bi zaposlio oko 100 radnika.

„Odlazeću 2018.godinu mogu da ocenim kao uspešnu godinu uprkos dvema ozbiljnim poplavama koje su nas zadesile. Ostvarili smo dosta pozitivnih rezultata i, kao najvažnije, poboljšali uslove života građana na svim poljima. Snažnim korakom unapred približili smo opštinu Žagubica razvijenim sredinama“, rekao je Pavlović.

OTPAD

Nezagađenu životnu sredinu, po kojoj je opština Žagubica poznata, nastoje da očuvaju i urednim odlaganjem smeća. Ono je rešeno preko privatnog partnerstva sa kompanijom ASA, koja komunalni otpad sa teritorije cele opštine odvozi u Lapovo, na regionalnu deponiju.

VETROELEKTRANE

„Za proizvodnju elekrične energije pomoću snage vetra, odnosno vetroelektrane, svojevremeno je bila zainteresovana jedna kompanija iz Portugala. Međutim, oni trenutno nemaju ni jednu aktivnost na našoj opštini“, rekao je Pavlović.

DRŽAVA

„Pomoć države je uvek potrebna u svim oblastima i na svim nivoima. I ove godine smo imali veoma uspešnu saradnju sa svim ministarstvima. Kao neke od mnogobrojnih istakli bismo uspešnu saradnju sa ministarstvom privrede, sporta i državne uprave i lokalne samouprave, sa kojima smo realizovali zajedničke projekte“, kazao je Pavlović.

NEZAPOSLENI

Opština Žagubica ima 250 nezaposlenih lica. Opštinski čelnici nastoje da taj broj smanje preko određenih aktivnosti, naročito preko javnih radova. U saradnji sa Nacionalnom službom zapošljavanja dva puta je održan sajam zapošljavanja, gde su poslodavci i nezaposleni mogli da ostvare direktan kontakt i saradnju.

LOVNI TURIZAM

„Lovni turizam je svetla tačka naše opštine koja privlači lovce iz celog sveta. Lovačko udruženje „Jovan Šerbanović“ iz Žagubice poseduje smeštajne kapacitete, a kao jednu od značajnijih ponuda ima lov na vuka, što predstavlja poseban izazov za ljubitelje lova“, smatra Pavlović.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker