PRIJATELJSTVO I DRUŽENJE: Topolovčanke predstavile tradicionalne vlaške specijalitete (FOTO)

U Manastiru Svetog Arhangela Gavrila u Pirkovcu 12. maja održana je druga međunarodna manifestacija ,,Hleb naš nasušni” u organizaciji Udruženja građana ,,Zajedno do svetlosti”.

Foto: Promo

Na poziv Centra za turizam, kulturu i sport Opštine Svrljig, Turistička organizacija opštine Veliko Gradište organizovala je nastup udruženja žena sa teritorije naše opštine u takmičarskom delu programa. U Pirkovcu nastupila su tri udruženja – Ramski cvet iz Rama, Topolovčanke iz Topolovnika i Zlatna ruka iz Đurakova-Popovca. Veliki broj učesnika i posetioca manifestacije imalo je priliku da se upozna sa načinom izrade slavskih kolača, obrednih hlebova i sitnih kolača sa teritorije celog Balkana, a na etno štandovima koji su bili postavljeni ispred porte manastira izloženi su stari upotrebni predmeti kao i majstorska pisma.

Iguman Ahrimandrit Varnava (duhovno čedo Starca Tadeja) je žila kucavica ovog mesta. On predano brine o manastirskom imanju, živi u molitvi, dočekuje i ispraća goste. Nakon liturgije na kojoj su bili prisutni vernici iz cele Srbije, organizovan je prigodan kulturno-zabavni program i ručak za sve učesnike.

U 14 sati, proglašeni su najuspešniji među takmičarima. U velikoj konkurenciji, među pobednicima, našlo se udruženje “Zlatna ruka” iz Đurakova-Popovca za osvojeno drugo mesto za najlepši etno štand i drugo mesto u pikadu dok je treće mesto u ovoj disciplini osvojila ekipa Veliko Gradište.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker