BIVŠI POLICIJSKI SILEDŽIJA: Evo zašto je napadnut ekološki aktivista u Petrovcu na Mlavi (VIDEO)

U poslednjem incidentu koji baca svetlo na važnost ekološke svesti i zaštite prirode, ekološki aktivista je doživeo napad i pretnje dok je dokumentovao devastirajuće efekte “toping” metode na drveću u dvorištu gradskog porodilišta i bolnice.

Levo – Ivan Milosavljević Desno- Perica iz Kamenova bivši policijski službenik

Incident se dogodio u okolini Petrovca na Mlavi, kada je Ivan Milosavljević pokušavao da snimi ogoljene krošnje stabala koja su pretrpela ovu agresivnu tehniku orezivanja.

U gradovima u kojim je briga o drveću na poslednjem mestu, ova metoda je ustaljena praksa.

Prema rečima građana i ekoloških aktivista, ovo nije prvi put da je Ivan napadnut zbog svog angažovanja u zaštiti prirode. Smatraju da su čelnici gradskog zelenila naredili radnicima da spreče Milosavljevića da snimi ono što se dešavalo.

PREVAZIĐENA METODA AGRESIVNE REAKCIJE

Ivan je primetio da su u dvorištu bolnice i porodilišta stabla podvrgnuta “toping” metodi, u kojoj je veći deo krošnje odsečen, ostavljajući stabla ozbiljno oslabljena, a dvorište gradske bolnice je ostalo bez hlada. Radovi su bili potpuno neobezbeđeni što je predstavljalo veliku opasnost za sve pacijente, kao i starce, decu i trudnice.

Pokušavajući da dokumentuje ove negativne posledice, Ivan je naišao na negodovanje i agresivne reakcije radnika, a posebno portira Perice iz Kamenova protiv koga će biti podneta krivična prijava. Ivan je napadnut verbalno, a potom ga je portir fizički udario, zatim gurnuo kameru, sprečavajući ga da dokumentuje devastaciju.

Posledice ovakvog postupka su ozbiljne i višestruke. Od ogoljenih stabala, koja sada gube svoju prirodnu lepotu i funkcionalnost, do neprocenjive štete nanesene životnoj sredini. Pored toga, Ivan je pronašao dva ptića čija su gnezda uništena usled orezivanja, ostavljajući ih bez doma.

Tužna slika – ptići izbačeni iz gmezda u dvorištu bolnice i porodilišta

ZAJEDNIČKA ODGOVORNOST ZA OČUVANJE PRIRODE

Ovaj incident baca svetlo na važnost zajedničke brige o prirodi i potrebu za stručnim i odgovornim postupanjem prema životnoj sredini. “Toping” metoda je prepoznata kao neefikasna i štetna za stabla, a reakcije radnika i napad na aktivistu dodatno naglašavaju potrebu za edukacijom i osvešćivanjem o ekološkim pitanjima.

Ekološke organizacije i lokalna zajednica pozivaju na osudu nasilja i agresije nad aktivistima koji se trude da skrenu pažnju na ekološke probleme. Incident u Petrovcu na Mlavi treba da nas podstakne da zajednički radimo na očuvanju našeg životnog okruženja.

Događaj u Petrovcu na Mlavi jasno ukazuje na potrebu za boljom zaštitom i očuvanjem naše prirode, kao i na nužnost promene zastarelih metoda koje nanose nepopravljivu štetu ekosistemu.

(Tpknews.com/I.M.S.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker