VLADA SRBIJE DONELA ODLUKU: Svim vozilima s Kosova omogućeno slobodno kretanje u Srbiji – bez nalepnica

Vlada Srbija donela je odluku da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Foto: Shutterstock

Petković je naglasio da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti postavljen disklejmer.

– Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 – navodi se u tekstu disklejmera.

Odluka će se primenjivati od 1. januara. Petković je dodao da su na ovaj način zaštitili prava našeg naroda na KiM i omogućili slobodu kretanja.

– Nismo prešli crvene linije u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta. Tablice čije smo krišćenje omogućili, kao i pre godinu dana lične karte nisu simbol državnosti – rekao je Petković i podsetio da u svetu posotoje brojni primeri da se u jednoj državi koriste različite tablice kao što je to u Kini i Hong Kongu a reč je o jednoj kineskoj državi – naveo je Petković.

Prelepljivanje simbola Srbije, odnosno Kosova, belim nalepnicama je bio deo privremenog dogovora koji su Beograd i Priština postigli 30. septembra 2021. godine uz posredstvo Evropske unije, kako bi se deeskalirala situacija na severu Kosovu.

Većinsko srpsko stanovništvo na severu Kosova je dve nedelje pre potpisivanja tog sporazuma držalo u blokadi puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, zbog odluke Vlade Kosova da Srbiji uvede recipročne mere oko registarskih tablica.

Spor oko tablica, odnosno odluka prištinskih vlasti da potpuno ukinu srpske i statusno neutralne tablice za vozila sa Kosova i tako natera Srbe da preregistruju vozila na kosovske tablice, bila je povod da Srbi u novembru 2022. godine napuste policiju i druge institucije u kojima su bili integrisani.

(Tpknews.com/Mediji)

2 Komentari

  1. opa Đurđooo.. šta sad može?
    i čemu onda sve maltretiranje svih ovih godina, hm?
    znači, polako ali sigurno do konačnog priznanja Košova kao nezavisne države, naravno…ne preko pune linije

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker