STIGLA NOVA OPREMA: Bolnica u Požarevcu dobila skener, rendgen i sanitet

Opšta bolnica u Požarevcu, zahvaljujući ulaganjima Ministarstva zdravlja dobila je novi, moderni skener, najnoviji rendgen i kompletno opremljen sanitet, a vrednost ulaganja je više od milion evra, rekao je danas u Požarevcu ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Foto: Ministarstva zdravlja

Ministar je, prilikom posete Opštoj bolnici, kazao da Požarevac do sada nije imao takav skener, već mnogo slabiji, star 16 godina, prenosi Tanjug.

“Sa ovim skenerom se rešava to da 200.000 pacijenata koji ovde gravitiraju neće morati da idu na neko drugo mesto ili liste čekanja, sve će to moći da se uradi ovde. Dogovorili smo se da ovakav skener radi u dve smene, da se dodatno zaposle ljudi, jer nama ni ovaj skener ni sve što radimo ne znači ništa ako nemamo ljude i ne ulažemo u njih”, poručio je Lončar.

Naveo je da je u poslednih par godina u Požarevcu dato 18 specijalizacija za Dom zdravlja i više od 40 specijalizacija za bolnicu.

“To je ono na šta smo ponosni, a i na preko 160 lekara i sestara koje smo primili u poslednjih godina jer oni su budućnost, u njih treba da ulažemo i oni su ti koji će znati da čitaju ove snimke i da izleče bolesti koje se u tom stadijumu otkriju. Zato sam i došao ovde lično, želim da se ovaj skener maksimalno iskoristi, da dodatno ojačamo kadar, davaćemo specijalizacije iz radiologije kako bi se skener iskoristio na pravi način”, naglaso je Lončar.

Na skeneru starom 16 godina koji ovde postoji, godišnje se pregledalo više od 20.000 pacijenata, a ministar ukazuje na to da se taj skener neće ugasiti, već ostaje za kovid pacijente i za hitne pacijente.

“To su velike promene za jednu bolnicu koje su neophodne, tu je novi sanitet i to je samo deo onoga u šta smo uložili. Ono što sam obećao, a na njima je da odrade, to je da do kraja marta završe sa rekonstrukcijom dela koji se radi. Vrednost opreme i radova, uz saradnju sa Rumunijom je preko pet miliona evra. Recite da li se ikada više ulagalo u zdravstvo. To je jedan od uslova da naši lekari ostanu ovde, da rade u dobrim uslovima i da mi ne brinemo ko će sutra da nas leči i da što manje građani iz Požarevca i okoline idu u neka druga mesta, već da sve mogu ovde da završe”, poručio je ministar.

Kada je reč o najnovijem rendgenu koji takođe sada ima požarevačka bolnica, to su, zapravo, dva rendgena u jednom, na koji će već od sledeće nedelje pacijenti moći da dođu,

Takav rendgen je, kaže direktor OB u Požarevcu dr Danko Nikolić, do sada imala samo jedna zdravstvena ustanova u Srbiji.

Sanitet za bolnicu u Požarevcu/Foto: Ministarstva zdravlja

“Poseta ministra je kruna našeg dugogodišnjeg rada. Ministar je prepoznao potrebe naše bolnice i ogromna su ulaganja ovde, što može da se vidi, ovo je samo jedan deo ulaganja, ova tri aparata što danas vidimo”, ističe direktor Opšte bolnice.

On naglašava da je u pitanju kontinuirana pomoć ministarstva koja je trajala i tokom pandemije.

“Mi smo radili i kao kovid i kao non kovid zona i mislim da je naš veliki uspeh što smo održali zelenu zonu odnosno, onkološke pacijente koji nisu trpeli i nije bilo odlaganja”, kaže dr Nikolić.

Govoreći o skeneru, direktor ističe da će uraditi sve da obuče kadar, kako postojeći, tako i mladi kako, bi pacijenti mogli da dobiju dijagnozu već u Požarevcu, a ne da idu dalje.

“Skener može da prati aktivno rad unutrašnjih organa. Novi sanitet koji smo dobili preko ministarstva, kompletno je opremljen da može da se pruži pomoć i na terenu i usput do ustanove”, objasnio je dr Nikolić.

Pored direktora bolnice, i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović zahvalio se ministarstvu zdravlja na investiciji.

“To je zaista trebalo našim građanima, a pre svega našoj bolnici. Imali smo prethodnih godina odličnu saradnju sa Ministarstvom i zajedno pomagali bolnici. Na to sam ponosan i kao gradonačelnik i kao građanin”, zaključuje Pavlović.

(Tpknews,com/N.P.)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. “Na skeneru se za godinu dana, pregledalo 20 000 ljudi”. Da nije malo mnogo? Znači, snimalo se i kada treba, a još više kada ne treba. Što bi naš seljak rekao:”Idem na skener, da se prekontrolišem”. Ekspanziju raka i leukemije, prepisaćemo kao i uvek: osiromašenom uranijumu, zagađenom vazduhu, pušenju i lošoj ishrani.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker