OČEKUJU SE JAKI ZEMLJOTRESI U SRBIJI: Na udaru Beograd, Svilajnac Trstenik, Kopaonik…

Jak zemljotres jačine 4,3 stepena Rihterove skale, pogodio je jutros pogranično područje Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a kako stručnjaci tvrde, razlog ove pojave može biti i prisustvo punog Meseca, koje je najavljeno sve do 24. jula.

Sekretar iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ Milan Jeličić, objasnio je za kako pun Mesec može uticati na pojave emljotresa.

– Mesec u svakom slučaju deluje na Zemlju na taj način što imamo plimu i oseku. Postojala je statistička analiza koja pokazuje da kada je pun Mesec ima više zemljotresa – rekao je Jeličić.

Prema njegovim rečima, Zemljina kora nije iz jednog komada nego je ona sastavljena od kontinentalnih ploča koje plivaju po unutrašnjosti Zemlje koja je u usijanom tečnom stanju.

– Zemlja se okreće oko svoje ose i sve te ploče žele da stignu i teže ka ekvatoru, one se tada sudaraju i postoji ta napetost među njima. Tada se dešava da jedna ploča sklizne i nastane zemljotres – objasnio je Milan Jeličić.

Da podsetimo, pun Mesec pojavio se 17. jula, ali se, prema najavama stručnjaka, njegovo prisustvo može očekivati sve do 24. jula.

To znači da bi se potresi, slabiji ili jači, mogli osetiti u našem regionu.

Inače, u Srbiji postoje oblasti koje se percipiraju kao posebno trusna područja. Najugroženija od mogućih potresa je centralna Srbija, gde je bilo i zemljotresa intenziteta do devet stepeni Merkalijeve skale, kao i do 5,9 stepeni Rihterove skale.

Ugrožene su svilajnačka, trstenička, rudnička, lazarevačka i kopaonička oblast.

Tu su se dešavali i očekuju se snažni potresi. Zemljotres u Kraljevu je bio tri puta slabiji od zemljotresa 1922. godine u Lazarevcu koji je imao magnitudu 5,9 jedinica Rihterove skale.

Kako su tručnjaci objašnjavali prethodnih godina zemljotres ne nastaje ni iz čega, već se energija akumulira i nekoliko godina, zavisno od magnitude, a u tom periodu se pojavljuju razni predznaci zemljotresa, ponekad su to „rojevi“ slabijih zemljotresa, geofizičke promene ili drugi.

(Tpknews.com/Alo)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker