UPALJEN CRVENI METEO ALARM: Temperature danas i sutra i do 40 stepeni!

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na visoke temperature u Srbiji od utorka do četvtka, u većini mesta od 35 do 39 stepeni.

Samo će u četvrtak na severu zemlje biti promenljivo oblačno sa temperaturom od 32 do 34 stepena.

U Braničevskom okrugu će danas i sutra biti sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 36 do 38 stepeni.

Na području zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja i jugoistočne Srbije na snazi je crveni meteo alarm, što znači da je vreme vrlo opasno.

U ostalim delovima Srbije na snazi je narandžasti meteo alarm, koji označava opasno vreme.

Indeks UV zračenja u celoj Srbiji je u kategoroji veoma opasna pojava i označena brojem deset, osim u Sjenici, Prizrenu i Zlatiboru gde je devet, na Paliću je osam.

Prema prognozi RHMZ, danas će najtoplije biti u Loznici, Kragujevcu, Kraljevu i Nišu sa 38 stepeni.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji će u sredu veći deo dana biti sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 35 do 39 stepeni, uveče uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde pljuskovi i grmljavina.

Od četvrtka se očekuje promenljivo oblačno i svežije sa češćom pojavom pljuskova i grmljavine. Moguće su i vremenske nepogode sa jakim pljuskovima, velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom. Od petka temperatura u granicama proseka od 25 do 29 stepeni.

VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNU NEDELJU

U prvoj polovini sledeće sedmice u Srbiji će i dalje pod uticajem visinskog ciklona biti promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, ponegde i uz nepogode. Maksimalne temperature biće uglavnom ispod 30 stepena.

Prema kraju druge polovine sledeće sedmice usledila bi postepena stabilizacija vremena, još poonegde sa poslepodnevnim lokalnim pljuskovima a grmljavinom. Ipak, uz sunčano vreme u većini predela, maksimalna temperatura bila bi u porastu, ali bi ona bila uglavnom oko prosečnih vrednosti za sredinu leta i bile bi oko 30-32 stepena.

Dakle, bar do oko 25. jula u Srbiji se ne bi očekivale nove velike vrućine sa temperaturama preko 35 stepeni.

(Tpknews.com/N.P.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker