VELIKE SILE SE NISU DOGOVORILE: Kreće američki napad na Siriju! (VIDEO)

Nakon navodog hemijskog napada u Siriji Amerikanci su krenuli u odmazdu, ali ako do napada dođe Rusija će žestoko odgovoriti, kako kažu uništiće sve rakete, avione i brodove.

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) izdala je upozorenje za područje Istočnog Mediterana/Nikozija zbog mogućih vazdušnih napada na Siriju u narednih 72 sata. Ako Amerikanci napadnu Rusija je upozorila da će žestoko odgovoriti.

Prema agenciji, upozorenje je izdato “zbog mogućeg lansiranja vazdušnih udara sa krstarećim ili vazduh-zemlja raketama u naredna 72 sata. Postoji mogućnost prekida radio-navigacionih uređaja, pa je veliko pitanje kako će se odvijati vazdušni saobraćaj u ovom delu sveta.

Prema evropskim medijskim izveštajima, početno obaveštenje o obaveštenju izdao je Operativni centar za upravljanje mrežom (NMOC).

Prema rečima analitičara, ako američki razarači lansiraju ovoga puta rakete na vojne objekte Sirije, a tamo se nalaze i ruski vojni savetnici, odgovor Moskve će biti trenutan.

Načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov rekao je da će uska grupacija u Siriji uništiti ne samo rakete koje budu gađale Damask, nego i brodove i avione s kojih su lansirane.

Ranije danas je portparol američkog Stejt departmenta Heder Nauert izjavila da Sjedinjene Države traže koordinisani odgovor zajedno sa svojim saveznicima i partnerima za navodni hemijski napad u sirijskom gradu Duma.

„Tražimo koordinisani odgovor, kakav god da bude taj odgovor, na situaciju u Siriji“, rekla je Nauertova.

Podsetimo, koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama je poslednjih nedelja, pred sirijske granice dopremila ogromnu vojnu armadu! Naime, strateški bombarderi B-2, koji su već dejstvovali proteklih meseci, u punoj su borbenoj pripravnosti.

Američka mornarica saopštila je da će nosač aviona “Hari S. Truman” zajedno sa grupom brodova koja ga prati, od srede biti stacioniran u Evropi, u Sredozemnom moru, u skladu sa redovnim rasporedom, navodi Rojters.

Nosač aviona je glavni brod udarne grupe, a prate ga krstarica “Normandija” i četiri razarača – “Arlej Burk”, “Bulkelej”, “Forest Šerman” i “Faragut”.

Zajedno sa tim brodovima, udarnu grupu će pratiti i nemačka fregata “Hešen”.

“Truman” je borbena dejstva imao u prvoj polovini 2016. godine, protiv Islamske države, tokom kojih je izvršeno više od 2.000 letačkih misija, čime je oboren rekordni broj dejstava koji je 2015. godine postavio nosač aviona “Teodor Ruzvelt”.

Nosač aviona “Hari S. Truman” se tada nalazio u istočnom Sredozemlju, odakle su vršeni napadi protiv terorističke tzv. Islamske države.

Avioni američke mornarice su u tom periodu bacili 819 tona bombi, naveo je sajt Militari.com.

Po povratku u bazu na “Trumanu” je izvršeno intenzivno održavanje, kao i unapređenje unutrašnjih i spoljašnjih komunikacionih mreža.

Renovirano je oko 2.300 metara palube, 8.600 kvadratnih metara hangarnog prostora, a izvršeno je i skoro 4.500 popravki na nuklearnim reaktorima koji brodu daju pogon, prenosi sajt.

Što se tiče ruske vojske, u bazi Hmejmim, imaju lovce i bombardere uključujući i par najnovijih aviona Su-57. Na raspolaganju Rusiji su i „bastioni“, obalski raketni kompleksi sa visokopreciznim protivbrodskim raketama „jahont“ i „oniks“. „Bastioni“ su namenjeni za gađanje brodova u radijusu 350 kilometara, a raketa može da dopremi bojevu glavu težine nekoliko stotina kilometara na minimalnoj visini i zato ju je veoma teško presresti.

Ruske jedinice u Siriji imaju i „pancir — S1“, samohodni protivvazdušni raketni kompleks za zaštitu od svih sredstava vazdušnog napada sa bliskog rastojanja. Baranec dodaje da su i „bastioni“ i „panciri“ uspešno isprobani u Siriji u realnoj borbi i da su se pokazali kao visokoefikasni. Naravno, ističe analitičar, ruske baze u Siriji pokrivaju i trenutno najbolji u svetu PVO kompleksi S-400.

Podsetimo, prema informacijama turskog lista „Hurijet“ američkom razaraču „Donald Kuk“ su se „bar četiri puta“ približavali ruski lovci. Kako se navodi to je onaj isti razarač koji je u proleće 2014. sramotno pobegao iz Crnog mora dalje od Krima nakon što je ruski avion Su-24 oslepio njegove lokatore.

„Ne treba isključiti mogućnost da će i sada ruski piloti izvesti nešto u sličnom duhu. Ali u pomoć „Kuku“ stiže još jedan raketni razarač SAD — „Porter“ sa 60 „tomahavka“, o čemu piše „Volstrit džornal“.

„Porter“ je već na istoku Sredozemnog mora, a očekuje se da će se priključiti „Kuku“ za par dana. Baranec podseća da je „Porter“ pre tačno godinu dana bio angažovan u vršenju udara na vazduhoplovnu bazu „Šeirat“ u Siriji kada je lansirao 59 „tomahavka“ pod istim opravdanjem — da je to odgovor na nedokazani „hemijski napad“ Asada.

ODBIJENE DVE REZOLUCIJE O ISTRAZI HEMIJSKIH NAPADA U SIRIJI

Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija juče je glasao o ruskom i američkom predlogu rezolucije o istrazi napada hemijskim oružjem u Siriji.

Rusija je danas stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o istrazi najnovijeg, navodnog napada hemijskim oružjem na sirijski grad Dumu u istočnoj Guti, nakon čega je ovo telo takođe odbilo ruski predlog rezolucije o istrazi napada.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se rezolucija koju je predložio SAD ne slaže sa ruskom pozicijom.

“Ako pretpostavimo nezamislivo da će takav nacrt biti usvojen, biće potrebno nekoliko meseci da se formira istražni mehanizam. Ne želite da čujete da u sirijskoj Dumi nisu nađeni tragovi hemijskog napada”, rekao je Nebenzja.

SAD je tražio da se usvoji nova rezolucija kojom se “najstrožim terminima” osuđuje kontinuirana upotreba hemijskog oružja u Siriji i osniva novo telo za utvrđivanje odgovornosti za hemijske napade.

Osim rezolucije koju je predložio SAD, SB UN takođe je odbilo ruski predlog koji je podrazumevao da istražitelji odgovaraju Savetu bezbednosti, koje bi onda utvrđivalo odgovornost.

Trampov savetnik za sigurnost i borbu protiv terorizma Tom Bosert izjavio je da se u vezi sa tim događajem ne može isključiti raketni napad SAD-a na sirijsku vojsku.

TRAMP NEMA STRATEGIJU O SIRIJI

Ovako je nemačka štampa ispratila dešavanja u Siriji:

„Ni Vašington ni Moskva ne bi trebalo da vide svoj interes u daljoj eskalaciji“, piše list Kelniše rundšau: „Zato su oštri tonovi koji se sada čuju pre svega jedno: zveckanje oružjem. Zapad signalizira da neće tolerisati svaku povredu međunarodnog prava svakom diktatoru; Moskva signalizira da će podržati Asada po svaku cenu, a Jerusalim – da ni u kom slučaju neće tolerisati dalje širenje iranskog uticaja u Siriji. Poslednja tačka je zapravo ona koja je opasna. Teheran predstavlja latentnu opasnost za Izrael, a ako ta pretnja postane konkretna, bure baruta će eksplodirati.“

A list Frankfuter rundšau objašnjava: „Ovde se radi o jednom drugom frontu – onom između Izraela i Irana. Za Izrael su signali glavnog saveznika u Beloj kući sve protivrečniji. Pre nekoliko dana, Donald Tramp je hteo da povuče sve vojnike SAD iz Sirije i tako definitivno prepusti teren Iranu i Rusiji. No, od vikenda, on opet preti snažnom vojnom intervencijom kako bi zaštitio sirijsko stanovništvo od budućih napada nervnim gasom. No, kada se povuče crta – američki predsednik nema strategiju. Tramp bi hteo da sirijsko poglavlje nekako stavi ad acta, i time samo još sve pogoršava“.

I list Rajnpfalc se bavi ulogom Donalda Trampa: „Predsednik SAD je zarobljenik svojih želja. Rat će se već završiti i on ’sa nama’ nema ništa. Čini se da je zaista ušao u završnu fazu. Ali, on je bitno povezan sa budućom ulogom Amerike u svetu. U najkobnije protivrečnosti trampovske politike spada to što predsednik SAD s jedne strane želi da zaustavi širenje uticaja Irana na Bliskom istoku, ali hože da napusti teren baš u Siriji. Ili to SAD neće učiniti?“

Dnevnik Nordvest cajtung procenjuje da je „Vremenski okvir za snažnu vojnu intervenciju, koja bi mogla da zaustavi građanski rat, zatvoren je kada se u Siriji angažovala Rusija. Sada Francuzi i Amerikanci, doduše, mogu da bace poneku bombu, ali sve što bi išlo dalje od toga, značilo bi rat sa Moskvom.“

TRAMP ZBOG SIRIJE OTKAZAO POSETU LATINSKOJ AMERICI

Portparol Bele kuće Sara Sanders rekla je da je Tramp trebalo da prisustvuje “Samitu Amerika” u glavnom gradu Perua, Limi, a potom poseti i glavni grad Kolumbije, Bogotu, ali ove posete će umesto njega obaviti Majk Pens, zbog novonastale situacije u Siriji.

“Kako bi bolje procenio kakav će biti odgovor SAD vezano za Siriju i pratio dešavanja u svetu, predsednik će ostati u SAD”, izjavila je Sara Sanders.

FRANCUSKA ĆE NAPASTI HEMIJSKA POSTROJENJA

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će odluka o izvođenju vojnih napada na navodna postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja u Siriji biti doneta u narednim danima, nakon dodatnog konsultovanja sa SAD i Velikom Britanijom.

“Treći element su crvene linije koje definiše Francuska. Ove crvene linije koje dele i druge sile, nemaju nikakve veze sa razgovorima koji se odvijaju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija”, rekao je Makron.

On je naglasio da ukoliko bude bilo napada, mete neće biti saveznici sirijske vlade, niti bilo ko konkretno, nego hemijska postrojenja sirijske vlade, navodi agencija.

DŽONSON: RUSIJA DRŽI NAROD SIRIJE KAO POLITIČKE TAOCE

Ministar spoljnih poslova Britanije Boris Džonson rekao je da Rusija drži narod Sirije kao taoce, zato što nisu podržali nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija na večerašnjem Savetu bezbednosti, koji bi za cilj imao da se utvrdi odgovornost za navodne hemijske napade u Siriji.

“Veoma je razočaravajuće što je Rusija iskoristila veto, a Kina je ostala suzdržana o predlogu da se otvori nova nezavisna istraga o napadima hemijskim oružjem u Siriji. Rusija drži narod Sirije kao političke taoce time što podržava režim koji je odgovoran za najmanje četiri napada hemijskim oružjem”, rekao je Džonson, prenosi Rojters.

OPCV ŠALJE STRUČNJAKE U SIRIJSKU DUMU

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV) zatražila je od sirijske vlade da preduzme sve neophodne mere za utvrđivanje činjenica o sirijskom naselju Duma, kako bi se ustanovilo sve o navodnom korištenju hemijskog oružja u toj oblasti.

“Danas je Tehnički sekretarijat OPCV-a zatražio od Sirijske arapske republike da napravi neophodne aranžmane za takvo raspoređivanje, što se poklopilo sa zahtevom Sirijske arapske republike i Ruske Federacije da ispita navode o upotrebi hemijskog oružja u Dumi. Tim se sprema da se uskoro rasporedi u Siriju”, rekla je OPCV u izjavi objavljenoj na internet stranici.

 

PRIPREMANJE TERENA, BOMBARDOVAN VOJNI AERODROM

Vojni aerodrom T-4 u centralnoj Siriji bombardovan je u noći sa nedelje na ponedeljak. U napadu je navodno stradalo 14 ljudi, među njima šiitski borci iz Irana koji se bore na strani režima Bašara al Asada. Taifur se nalazi između Homsa i Palmire, u delu zemlje pod kontrolom režima. Većina medija pretpostavlja da se radi o američkom vazdušnom udaru premda su SAD demantovale da su učestvovale u napadu.

Libanski mediji prenose izjave očevidaca prema kojima su borbeni avioni nadleteli jugoistok Sirije neposredno pre napada što bi, kako se prenosi, moglo da ukaže da su avioni došli iz Izraela. Optužbu su odmah potom ponovile ruska vojska i sirijski državni mediji. „Izraelska agresija“ je, prema njima, izvršena sa dva aviona F-15. Nije bilo komentara iz Izraela, zemlje koja je ranije izvršila više napada na vojne ciljeve u Siriji.

(Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker