STRUKA ZABRINUTA: Zbog početka četvrtog talasa, Krizni štab zaseda danas!

Nakon pauze od nekoliko nedelja Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zaseda danas u 15 sati, a prva pomisao na sednicu struke jeste da li nas čekaju nove epidemiolške mere?

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Struka već neko vreme upozorava na četvrti talas korona virusa i delta soj, ali isto tako se sve češće govori o trećoj dozi vakcine, te bi upravo to mogle danas da budu glavne teme na sednici – analiza trenutne epidemiološke situacije i vakcinacija.

U Srbiji je broj novozaraženih za sada pod kontrolom, ali i na klackalici te imamo dana sa dvocifrenim, ali isto tako i sa trocifrenim brojem novih slučajeva zaražavanja. Ono što je primetno jeste i tendencija širenja virusa, naročito od kako je delta soj stigao u našu zemlju. Upravo zbog toga je potrebno da se na vreme preduzmu određeni koraci kako bi se sprečilo masovno zaražavanje kakvo je bilo u prethodnim talasima.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će danas biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se razgovarati o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

– U petak sam imala sastanak sa našim nacinalnim telom za vakcinaciju i oni će, kako je najavila, do 23. jula dati preporuku Kriznom štabu oko treće doze, koji će 1. avgusta dati svoj stav – dodala je Brnabićeva.

Premijerka je za TV Pink rekla da je lekarski deo Kriznog štaba zabrinut zbog eventualnog novog talasa koronavirusa i slabe imunizacije.

ČETVRTI TALAS VEĆ STIGAO U SRBIJU?

Prof. Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, koji zajedno sa svojim timom, mesecima unazad daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu proračuna baziranog na Gausovoj krivoj, objasnio je koliko je situacija ozbiljna i šta možemo očekivati u narednom periodu.

– Četvrti talas u Srbiji je krenuo 2. jula i tek smo na početku. U ovom trenutku je teško predvideti kako će se situacija odvijati, jer je, da bi se napravio proračun, potrebno da prođe 25, 26 dana. Ono što se sada vidi je da je ovaj talas jako blag u odnosu na prethodna tri, tačnije – najblaži je. Precizno, broj zaraženih u prethodnih 10 dana je porastao 20 odsto, ali je, u odnosu na prethodne talase, to mali broj. Ranije je rastao mnogo više i strmije – objasnio je prof. Kočović.

(Tpknews.com/N.P.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker