ODRŽANO 18 “ČETEREŠKO PRELO”: Poštovanje svoje kulture i tradicije podneblja (FOTO)

U nedelju 14. Jula na prostoru Četereške crkve održana je 18. po redu manifestacija “Četereško prelo”.

Ovaj značajan događaj za meštane Žabarskog kraja odvijao se u hladovini stoletnih hrastova Četereške šume, pokraj crkve brvnare stare dva veka posvećene svetoj Trojici i hramu Presvete Bogorodice. Kao najznačajnija manifestacija ovog regiona, koja prevazilazi okvire opštine Žabari, ,,Četereško prelo‘‘ okuplјa učesnike i posetioce iz čitave Srbije i inostranstva.

Crkva brvnara u Četerešu

Manifestacija je posvećena očuvanju tradicionalnih i duhovnih vrednosti, uz bogat kulturno-umetnički program u kome se prikazuju tradicionalne igre, pesme, običaji, besede i izložba starih rukotvorina, domaće radinosti, ručnih radova i polјoprivrednih proizvoda.

Niti raskvašen I blatnjav prostor oko crkve prouzrokovanim lošim vremenom praćeno kišom do samog početka “prela” koje je doživelo svoje punoletstvo, pošto je organizovano po 18. put nije sprečilo veliki broj poklonika tradicionalnih manifestacija da masovno dođu I isprate dešavanja. Posetici 18. “Četereškog prela” bili su, kako iz Žabarskog kraja, tako iz bližnje I daljnje okoline. Bilo je mnogo gostiju iz inostranstva, mahom naših radnika u dijaspori koji su iskoristili svoje godišnje odmore da dođu u zavičaj, kako bi posetili familije I, gotovo svi, posetili Četereško prelo. Njima je, pored praćenja programa manifestacija, bilo izuzetno važno da se druže sa prijateljima I rođacima, kao I sa ostalim našim ljudima koji se nalaze na “privremenom” radu u inostranstvu.

Crkva u Četerešu

Što se tiče same manifestacije pre glavnog dela programa na crkvenom imanju dešavale su se propratni događaji.

Domaćini iz Žabarske opštine sa gostima

Najpre u porti crkve upriličena je etno izložba domaće radinosti, hrane, pića i rukotvorina. Sat vremena pre početga glavnog programa u 18. časova u crkvi Presvete Bogorodice održana je večernja služba.

Glavni program, koji se odvijao na bini postavljenoj u dvorištu crkve, počeo je intoniranjem tradicionalne himne Četereškog prela “dođi dragi večeras na prelo” u izvođenju solistkinje Miljane Pejdo iz Simićeva. Dok je pevana himna prela podignuta je I zastava manifestacije. Zvanično otvaranje upriličio je predsednik Opštine Žabari, Jovan Lukić koji je tom prilikom, poželevši svima dobrodošlicu, istakao koliki je značaj ove manifestacije za opštinu na čijem je čelu.

Podizanje zastave “Četereškog prela”

– Svake godine u ovom velelepnom kompleksu okupljamo se da se bar na tenutak podsetimo onih pravih duhovnih I tradicionalnih vrednosti. Da otrgnemo od zaborava sve ono što vekovima unazad predstavlja našu tradiciju I naše običaje, sve ono što su naši preci ostavili nama da čuvamo I prenosimo naraštajima – rekao je prvi čovek žabarske opštine I naglasio da je svaki čovek veliki onoliko koliko čuva I poštuje svoju kulturu I svoju tradiciju.

Predsednik opštine Žabarski Jovan Lukić

Pre nastupa kulturno umetničkih društava, pevačkih grupa I muzičkih sastava I izbora lepotice prela, prisutnima se obratio prigodnom zdravicom zdravičar iz Četereža, Zoran Miladinović. U dvosatnom programu svoja folklorna umeća pokazali su KUD-ovi iz Beograda I Čačka, kao I iz susednog Aleksandrovca. Svoja muzička umeća prisutnoj publici pokazali su dvojica frulaša izvevši na virtuozni način nekoliko kompozicija iz repertoara muzičke baštine Srbije, kao I majstorsko sviranje na harmonici učesnika republičkog takmičenja za najbolju harmoniku u Soko Banji.

Ipak, glavni događaj manifestacije bio je izbor lepotice Četereškog prela. Za laskavu tiulu borile su se osamnaest devojaka sve obučene u narodnim nošnjama. Tročlani žiri imao je težak posao, ali su jednoglasno odlučili da ovogodišnja lepotica prela bude Jana Đurđević iz Viteževa. Za njenu prvu pratilju izabrana je Miljana Paunović iz Vlaškog Dola, dok je Marija Dimić iz Beograda postala druga pratilja. Lepotici prela I njenim pratiljama pobedničke lente uručio je predsednio Opštine Žabari, Jovan Lukić. Predstavnica “Plana tursa” “misici” prela kao nagradu uručila je vaučer za desetodnevno letovanje u Grčkoj, dok su od nje pratilje dobile vaučere za produženi vikend u Veneciji I Budimpešti.

Učesnice za lepoticu prela

Po prvi put od početka organizovanja Četereškog prela” dodeljene su nagrade za najlepši osmeh, najbolju žensku narodnu nošnju I za najbolje folklorno držanje. Pobednicama u ovim novim takmičarskim disciplinama turistička agencija iz Petrovca na Mlavi darovala je po dva putovanja iz programa ”moja Srbija”. Najlepši osmeh na prelu imala je Tamara Mladenović a najlepšu narodnu nošnju Jelena Stepanović, dok je laskavo priznanje za najbolje folklorno narodno držanje pripalo Đurđini Ćurčić.

Lukić sa najlepšim učesnicama prela

Činom izbora lepotice prela završen je oficijalan program manifestacije.  U nastavku programa sve prisutne zabavile su zvezde sa estrade Snežana Đurišić i pevač Grand produkcije Nikola Nešić Džoni u pratnju orkestra Endžija Mavrića. Program su vodile poznate tv voditeljke Dragana Katić I Vesna Milanović. Narodno veselje trajalo je do duboko u noć.

Voditeljski par

GOSTI

Gosti prela bili su predstavnici svih opština iz braničevskog okruga. Najviša politička zvanica koja je bila gost ove manifestacije bio je narodni poslanik i potpredsednik Skupštine Srbije, Veroljub Arsić.

ČETEREŠKO PRELO ČESTITALO ĐOKOVIĆU PETU TITULU NA VIMBLDONU

Na lokaciji u dvorištu crkve u Četerežu nije bilo signala za mobilne telefone nijedne mreže koja pokriva Srbiju, tako da nije bilo ni interneta, na žalost mnogobrojnih gostiju „prela“, jer nisu mogli da prate meč Novaka Đokovića protiv Rodžera Federera. Ipak, nešto posle 20 časova dok je uveliko trajao program, domaćin manifestacije predsednik opštine Žabare putem policijske motorole saznao je rezultat. On je odmah otišao do voditeljke programa Dragane Katić kojoj je saopštio radosnu vest zamolivši je da tu vest putem razglasa javno objavi prisutnima, što je ona sa zadovoljstvom učinila. Prekinuvši program, izvinivši se prisutnima zbog toga, gromkim glasom rekla je: „Novak Đoković postao je po peti put šampion Vimbldona savladavši u pet setova, posle pet sati igre, sa 3:2 Rodžera Federera. Svi ovde prisutni iskeno mu čestitamo na veličanstvenoj pobedi koja je donela radost svima nama.“ Ovu informaciju prisutni su ovacijama pozdravili aplauzom od nekoliko minuta, nimalo joj nezamerajući što je prekinula program.

M.Veljković/Foto: M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker