PARLAMENTARNA SKUPŠTINA DALA ZELENO SVETLO: Usvojen predlog o prijemu Kosova u Savet Evrope

Predlog o prijemu Kosova u Savet Evrope usvojen je sa 131 glasom u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu.

Savet Evrope/Foto: Shutterstock

O predlogu je glasao ukupno 171 poslanik, za je bilo njih 131, protiv 29, a uzdržanih je bilo jedanaestoro.

Debata o predlogu prijema Kosova u Savet Evrope počela je ovog utorka u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu. Za učešće u debati prijavljeno je 65 poslanika, a podneto je 15 amandmana na tekst predloga za prijem. Izvestiteljka Dora Bakojani je pozvala PSSE da prihvati njen izveštaj o prijemu Prištine.

Bakojani je rekla da uprkos zabrinjavajućem pogoršanju situacije sa ljudskim pravima na Kosovu, pogotovo kad je reč o pravima manjina, izražava uverenje da su vlasti u Prištini spremne da nastave sa suštinskim reformama kako bi se efikasno zaštitili svi građani Kosova. Bakojani je naglasila da se u njenom izveštaju ne zauzima nikakav stav o statusu Kosova, i dodala da je to traženo od nje ona ne bi preuzela funkciju izvestioca i svoje mišljenje uskladila bi sa zvaničnim stavom Grčke.

Ona je istakla da postoje tri ključna problema koja se moraju rešiti – implementacija odluke ustavnog suda Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, problem nelegalne eksproprijacije imovine Srba sa Kosova, kao i uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Bakojani je ocenila da sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova, koje je čekalo sprovođenje od 2016. godine, a kojom je vraćena imovina manastiru Visoki Dečani predstavlja veliku pobedu vladavine prava.

Ona je za govornicom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope rekla da PSSE obavezuje Kosovo da obezbedi da se eksproprijacija sprovodi uz najstrože poštovanje zakona.

– Zbog toga smo obavezali Kosovo da obezbedi da se ekspropijacija sprovodi uz najstrože poštovanje zakona – rekla je ona.

Šefica srpske delegacije Biljana Pantić Pilja oštro je kritikovala preporuku za prijem Kosova u Savet Evrope i poručila da nagrađivanje Prištine za jednostrane akcije predstavlja presedan, koji će otvoriti Pandorinu kutiju, kao i da će Srbija razmotriti da li želi da bude član organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo.

– Odlučili ste da pogazite međunarodno pravo i primite u Savet Evrope nešto što nije država, mimo svih procedura – rekla je Pantić Pilja.

Ona je ironično čestitala izvestiocu za prijem Kosova u Savetu Evrope Dori Bakojani na onome što radi, jer će, kako je rekla, “ući u istoriju kao neko ko je na najbrutalniji način prekršio sve norme međunarodnog prava i principe na kojima se zasniva ova organizacija”.

Pre plenarne sednice Politički komitet PSSE odbio je sve amandmane srpske i italijanske delegacije kojima je pokušao da se tekst predloga ublaži i da se odluka o prijemu Kosova odloži dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija “ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije”.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker